Η κυβέρνηση του Πακιστάν προανήγγειλε αντίποινα για τους θανάτους που προκλήθηκαν από πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας, οι οποίες, σύμφωνα με το Νέο Δελχί, πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεση στην περιοχή του Κασμίρ. Η νέα αυτή ένταση φέρνει τις δύο χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης, με τα γεγονότα να θυμίζουν τις πιο σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Χθες, Ινδία και Πακιστάν αντάλλαξαν σφοδρά πυρά πυροβολικού μετά από νυχτερινά χτυπήματα της ινδικής αεροπορίας. Από την πλευρά του Πακιστάν αναφέρθηκαν τουλάχιστον 31 νεκροί, ενώ στην Ινδία 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τη σοβαρότερη ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και είκοσι χρόνια.
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, απευθυνόμενος στον λαό μέσω διαγγέλματος.
Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, καταλόγισε στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς, υποστηρίζοντας πως στόχευε στην ενίσχυση της εικόνας του, και τόνισε πως το Ισλαμαμπάντ δεν θα καθυστερήσει να απαντήσει.
Από τις 22 Απριλίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν 26 άτομα στην Παχαλγκάμ, οι δύο αντίπαλοι στη νότια Ασία —με κοινό παρελθόν στην αποικιοκρατία και την αιματηρή διχοτόμηση του 1947— δεν έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πυρά.
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από Τρίτη προς Τετάρτη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκκλήσεις για ψυχραιμία από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, που προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν.
«Θέλω να σταματήσουν. Και ελπίζω πως θα μπορέσουν να σταματήσουν τώρα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον.
Κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο Κασμίρ, Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών, ενώ το Νέο Δελχί υποστήριξε ότι στόχευσε αποκλειστικά «τρομοκρατικές υποδομές» με γνώμονα την αποφυγή θυμάτων μεταξύ των πολιτών.
Η ινδική πλευρά δήλωσε ότι καταστράφηκαν εννέα σημεία όπου δρούσαν μέλη της Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), την οποία κατηγορεί για την επίθεση στην Παχαλγκάμ — ευθύνη που, ωστόσο, δεν έχει επισήμως αναληφθεί.
Η Ινδία επιμένει πως το Πακιστάν παρέχει στήριξη στην LeT, κατηγορία που η Ισλαμαμπάντ απορρίπτει πλήρως.
Οι επιθέσεις των ινδικών πυραύλων επηρέασαν έξι πόλεις στο πακιστανικό Κασμίρ και στο Παντζάμπ, με τον πακιστανικό στρατό να ανακοινώνει 31 νεκρούς και 57 τραυματίες. Προγενέστερος απολογισμός έκανε λόγο για 26 θύματα μεταξύ των αμάχων.
Σύμφωνα με πακιστανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, η αύξηση του αριθμού των νεκρών συνδέεται με «απρόκλητα πυρά και παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Ινδία».
Ζημιές αναφέρθηκαν και σε υδροηλεκτρική εγκατάσταση στο Κασμίρ από τις ινδικές επιθέσεις, ενώ το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του.
Αντίστοιχα, πηγή της ινδικής αεροπορίας δήλωσε στο AFP ότι τρία πολεμικά αεροσκάφη κατέπεσαν, χωρίς να διευκρινιστεί το αίτιο.
Η Ινδία ανέφερε 12 νεκρούς και 38 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο ινδικό Κασμίρ, το οποίο επλήγη από πακιστανικές οβίδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του AFP. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο PTI ότι «Μας ξύπνησαν πυρά (…) έβλεπα οβίδες να πέφτουν».
Βίαιες εκρήξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας γύρω από τη Σριναγκάρ, την πολυπληθέστερη πόλη του ινδικού Κασμίρ.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο Μοχάμεντ Σαλμάν, που βρισκόταν σε τζαμί στη Μουζαφαραμπάντ όταν χτυπήθηκε από ινδικούς πυραύλους, περιέγραψε εικόνες πανικού στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι τελετές αποχαιρετισμού θυμάτων ξεκίνησαν με δεκάδες ανθρώπους να συνοδεύουν φέρετρα σε διάφορα σημεία, ενώ στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ πραγματοποίησαν αυτοψίες σε περιοχές που επλήγησαν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η επιδρομή της Ινδίας μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη.
Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας, Σουμπραμάνιαμ Τζαϊσανκάρ, επικοινώνησε με κυβερνήσεις Ιαπωνίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας για να ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες της Ινδίας.
Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν και το τέμενος Σουμπχάν, στην Μπαχαβαλπούρ, το οποίο, σύμφωνα με την ινδική αντικατασκοπεία, σχετιζόταν με την οργάνωση LeT — την ίδια που το Νέο Δελχί θεωρεί υπεύθυνη και για τις φονικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, που κόστισαν τη ζωή σε 166 ανθρώπους.
Στην πόλη Χαϊντεραμπάντ, περίπου 200 πολίτες διαδήλωσαν, καίγοντας ινδικές σημαίες και φωτογραφίες του Ινδού πρωθυπουργού.
Αντίθετα, στο Νέο Δελχί, πολλοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αντίποινα. Οδηγός ταξί δήλωσε στο AFP ότι ο Μόντι «εκδικήθηκε τους νεκρούς» της Παχαλγκάμ.
Ο Πραβίν Ντόντι, ερευνητής του International Crisis Group, σημείωσε πως η παρούσα κρίση έχει φτάσει σε πιο επικίνδυνο σημείο από εκείνη του 2019, όταν ο ινδικός στρατός προχώρησε ξανά σε πλήγματα στο Πακιστάν, ως απάντηση σε πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτική φάλαγγα στο Κασμίρ.