Τη σημασία της Ημέρας της Νίκης για τη ρωσική εθνική συνείδηση ανέδειξε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ομιλία του στην καθιερωμένη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε την επέτειο ως τη «σημαντικότερη γιορτή» για τη Ρωσία, δηλώνοντας πως η χώρα του τιμά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας.
Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι αποτελεί «χρέος» η υπεράσπιση της τιμής των στρατιωτών και αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού, επισημαίνοντας ότι η νίκη επιτεύχθηκε από εκπροσώπους διαφόρων εθνοτήτων που «θα μείνουν για πάντα στην παγκόσμια ιστορία ως Ρώσοι στρατιώτες».
Στη συνέχεια, άσκησε δριμεία κριτική στη Δύση, την οποία κατηγόρησε για ρεβανσισμό και απόπειρα αναβίωσης του ναζισμού μέσω της υποστήριξης —όπως είπε— των σημερινών «οπαδών των Ναζί». Στο πλαίσιο αυτό, κατονόμασε ξανά τις ουκρανικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική των δυτικών ελίτ για την πρόκληση περιφερειακών συγκρούσεων.
Αναφερόμενος στη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Πούτιν υπογράμμισε: «Η Ρωσία ήταν και είναι το ανάχωμα κατά του ναζισμού, της ρωσοφοβίας και του αντισημιτισμού… Είμαστε περήφανοι για το θάρρος και την αποφασιστικότητα των στρατιωτών μας».
Στη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», με τους παρευρισκόμενους να στέκονται όρθιοι αποτίοντας φόρο τιμής.
Μετά την ομιλία, ακολούθησε η στρατιωτική παρέλαση κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου, παρουσία περίπου 20 ξένων ηγετών. Ανάμεσά τους, οι πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και ηγέτες συμμάχων χωρών όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Παρά τις προσπάθειες διπλωματικής απομόνωσης από τη Δύση, το παρών έδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, αγνοώντας τις εκκλήσεις της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Μίλοραντ Ντόντικ από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, ο οποίος διώκεται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.