Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθύνθηκε χθες στο Βερολίνο, κατά την έναρξη της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης, με θέμα «80 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη. Συμπεράσματα και σημαία της», τονίζοντας: «το ΚΚΕ τιμά όσες και όσους πάλεψαν, δίνοντας και τη ζωή τους για τη συντριβή του φασισμού και του ιμπεριαλιστικού άξονα κρατών που τον απάρτιζαν στη φάση εκείνη».
Υπογράμμισε ότι «τιμάμε και υπερασπιζόμαστε από την κατάφωρη διαστρέβλωση την τεράστια προσφορά της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και του Κόκκινου Στρατού, που σήκωσαν το κύριο βάρος του πολέμου, καθώς και τα Κομμουνιστικά Κόμματα, όπου Γης, που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών – αντιιμπεριαλιστικών αγώνων», σημειώνοντας ακόμη ότι «το ΚΚΕ είναι περήφανο που υπήρξε ο εμπνευστής, ο οργανωτής και κύριος αιμοδότης της μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης του λαού μας».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε: «η σοβιετική εποποιία έχει κληρονόμους όλους όσοι αγωνίζονται για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού», ενώ υποστήριξε ότι η παρακαταθήκη αυτή δεν ανήκει σε ηγεσίες όπως του Βλαντιμίρ Πούτιν, τις οποίες χαρακτήρισε υπερασπιστές του ρωσικού μονοπωλιακού καπιταλισμού. Όπως είπε, τέτοιες κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται συμβολισμούς όπως η 9η Μαΐου για να στηρίξουν την κυριαρχία της αστικής τάξης, παραποιώντας τη θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών.
Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε πως οι κυρίαρχες τάξεις των ευρωατλαντικών κρατών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρούν να ταυτίσουν την ΕΣΣΔ με τη σημερινή Ρωσία, η οποία, όπως είπε, είναι και δικό τους δημιούργημα. Με πρόσχημα την εισβολή στην Ουκρανία, επιχειρούν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τη σημασία της 9ης Μαΐου 1945, διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα.
Έκανε λόγο για μακρόχρονη προσπάθεια σπίλωσης της Σοβιετικής Ένωσης και των κινημάτων αντίστασης, επισημαίνοντας ότι πίσω από αυτή την εκστρατεία κρύβεται η πρόθεση να αποσιωπηθεί η σύνδεση του φασισμού με το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι ευθύνες των αστικών, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Στο επίκεντρο αυτής της καμπάνιας, τοποθέτησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε σε βασικά σημεία που προκύπτουν από τη μελέτη της ιστορικής διαδρομής του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, συνδέοντάς τα με τα σημερινά καθήκοντα των κομμουνιστικών κομμάτων. Όπως ανέφερε, «πρώτον, ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος και δεν είναι απλά ένα αποτέλεσμα μιας μορφής διαχείρισης του συστήματος. Ο ίδιος ο φασισμός αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων».
Επισήμανε την ανάγκη ενός σταθερού ιδεολογικού και πολιτικού μετώπου απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας του κεφαλαίου, όπως είναι η ναζιστική και φασιστική κυριαρχία. Πρόσθεσε ότι «δεύτερον, ίδια είναι η “μήτρα” του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, των πολέμων που έγιναν στις δεκαετίες που μεσολάβησαν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και τις μέρες μας στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή. Κι αυτή η “μήτρα” είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, το καπιταλιστικό σύστημα στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο».
Αναγνώρισε ότι μόνο η Σοβιετική Ένωση και τα αντιστασιακά κινήματα πολέμησαν δίκαια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπερασπίζοντας τη σοσιαλιστική εξουσία και την επιβίωση των λαών τους. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι για τις αστικές κυβερνήσεις και τον φασιστικό Άξονα, εκείνος ο πόλεμος ήταν άδικος.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως σήμερα, αρκετές αστικές δυνάμεις επιχειρούν να οικειοποιηθούν την αντιφασιστική ρητορική, όπως η ρωσική ηγεσία ή η γερμανική σοσιαλδημοκρατία, αποκρύπτοντας τους επεκτατικούς στόχους που εξυπηρετούν μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον παραλληλισμό της σύγχρονης Κίνας με τη Σοβιετική Ένωση, κάνοντας λόγο για σύγχυση, αφού -όπως είπε- στην Κίνα επικρατούν καπιταλιστικές σχέσεις. Επισήμανε επίσης το προβληματικό σχήμα που δημιουργήθηκε μετά το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, διαχωρίζοντας τα κράτη σε «φασιστικά» και «δημοκρατικά». Αυτός ο διαχωρισμός, όπως είπε, αποδυνάμωσε την ταξική εγρήγορση του εργατικού κινήματος και οδήγησε σε λανθασμένες συμμαχίες.
Τόνισε επίσης πως, σήμερα, μερίδα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος χαρακτηρίζει τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «φασιστικές» ή «εξαγωγείς φασισμού». Κατά τον ίδιο, τέτοιες προσεγγίσεις θολώνουν την πραγματική πηγή ενίσχυσης του φασιστικού φαινομένου, η οποία εντοπίζεται στο μονοπωλιακό καπιταλιστικό σύστημα, εγγενώς παρόν σε κάθε χώρα.
Σχετικά με τις εκκλήσεις για δημιουργία αντιφασιστικών μετώπων χωρίς ταξικό πρόσημο, επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες οδηγούν στην αποδοχή συμμαχιών με αστικές ή σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. Όπως είπε, αυτό οδηγεί στην επιλογή του «λιγότερου κακού» ιμπεριαλιστή και εγκλωβίζει το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα «κάτω από ξένη σημαία».
Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις από τη διάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1943, τονίζοντας ότι, παρά τις αδυναμίες της, η απουσία της επηρέασε αρνητικά τη συνοχή του κινήματος.
Παρατήρησε ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα μπορούν να αξιοποιήσουν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, μόνο αν διατηρούν ιδεολογική και οργανωτική αυτοτέλεια, αναγνωρίζοντας την κοινή αντεργατική στάση όλων των αστικών δυνάμεων. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της διάσπασης στο εσωτερικό της εργατικής τάξης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η Ιστορία διδάσκει πως οι λαοί έχουν τη δύναμη να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες και τους αρνητικούς συσχετισμούς και να βγουν νικητές. Αυτό έδειξε και η έκβαση της πολεμικής σύγκρουσης πριν 80 χρόνια».
Κατέληξε με τη φράση: «Κι αν κάτι θέλουμε να πούμε, σε όσους σήμερα διαλέγουν τον δρόμο του συμβιβασμού, της ενσωμάτωσης στο σύστημα, είναι η επιγραφή, που ο Λένιν είχε διαλέξει να βάλει στην εφημερίδα “Ίσκρα”, την οποία ίδρυσε όταν βρίσκονταν σε πολιτική εξορία εδώ στη Γερμανία (στο Μόναχο) στα 1900: “Από τη σπίθα θα ανάψει η φλόγα”, που είχε παρθεί από ποίημα του επαναστάτη Δεκεμβριστή Αλεξάντρ Οντογέφσκι στον Αλεξάντρ Πούσκιν».
Και όπως ανέφερε, τα κομμουνιστικά κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση καλούνται σήμερα να κρατήσουν ζωντανή αυτή τη σπίθα, εν μέσω αντεπαναστατικών εξελίξεων, ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και οικονομικών κρίσεων, γιατί –όπως τόνισε– «το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».