Με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει φτάσει στο 96%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπό την ηγεσία του Έντι Ράμα εξασφαλίζει μια καθαρή εκλογική επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας, σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική του νίκη, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.
Το PS συγκεντρώνει ποσοστό 52% και φαίνεται πως θα καταλάβει 82 έδρες στο κοινοβούλιο των 140 εδρών, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ακολουθεί με 34% και 52 έδρες. Το αποτέλεσμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Έντι Ράμα να σχηματίσει εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσδίδει στον Ράμα μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί θεμέλιο για την επιδίωξη ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το χρονοδιάγραμμα αυτό υπερβολικά αισιόδοξο, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν να απαιτούνται βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς.
Από την πλευρά του, ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος έχει διατελέσει τόσο πρόεδρος όσο και πρωθυπουργός της χώρας, απέρριψε το εκλογικό αποτέλεσμα και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στις 16 Μαΐου στα Τίρανα, όταν θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών. «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ αυτές τις εκλογές – ποτέ», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας παρατυπίες χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις. Ο ίδιος συνέχισε να χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική, αποκαλώντας τον Ράμα «ναρκοδικτάτορα».
Από την πλευρά του, το κόμμα του πρωθυπουργού αντέδρασε με μια σκληρή δήλωση προς το πρακτορείο Reuters, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για νοθεία και χαρακτηρίζοντας τον 80χρονο Μπερίσα «έναν γέρο ανίκανο πρώην κομμουνιστή πολιτικό» – ένας χαρακτηρισμός που έχει ιδιαίτερο φορτίο στη χώρα, η οποία βίωσε δεκαετίες απομόνωσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς.
Η εκλογική επικράτηση του Ράμα αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στο πολιτικό του δίκτυο, στην οικονομική πρόοδο των τελευταίων ετών, αλλά και στην αδυναμία της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης να προτείνει μια ενιαία και πειστική εναλλακτική.
Δύο ημέρες πριν τις κάλπες, η κυβέρνηση προχώρησε στη διαγραφή όλων των προστίμων που είχαν επιβληθεί από το 2015 έως και φέτος, συμπεριλαμβανομένων τροχαίων, πολεοδομικών και υγειονομικών παραβάσεων. Αν και το υπουργείο δεν έδωσε επίσημα στοιχεία για το συνολικό ποσό, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για ποσό που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το μέγεθος της εκλογικής επικράτησης του PS εξέπληξε αρκετούς πολιτικούς αναλυτές που ανέμεναν ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση θα περιόριζαν την επιρροή του. Αντίθετα, η ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία του προσδίδει πολιτική σταθερότητα στην Αλβανία, σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία, το Κόσοβο και η Βουλγαρία, όπου τα κόμματα εξουσίας αντιμετώπισαν πολιτικές κρίσεις το τελευταίο διάστημα.
Ο πολιτικός αναλυτής Λούτφι Ντερβίσι σχολίασε πως η ευρεία νίκη του Ράμα θυμίζει την πολιτική κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σε προγενέστερες περιόδους.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με δυτικές κυβερνήσεις, συμφωνώντας να υποδεχθεί μετανάστες από την Ιταλία και Αφγανούς που περιμένουν να λάβουν βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, εντός της χώρας επικρατεί η αίσθηση ότι η διακυβέρνηση του βασίζεται σε πελατειακά δίκτυα, με την ανεργία και τη διαφθορά να παραμένουν ανοιχτά ζητήματα. Οι εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά και όπλα παραμένουν ενεργές, ενώ χιλιάδες πολίτες έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.