Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως, παρουσίασε νέα έκρηξη, προκαλώντας εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα και αυξημένη επιτήρηση από τις αρχές.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης (HVO), οι εκρήξεις προκάλεσαν σιντριβάνια λάβας που σε ορισμένα σημεία εκτοξεύτηκαν σε ύψος έως και 300 μέτρων, καθιστώντας την έκρηξη μία από τις πιο θεαματικές των τελευταίων ετών.
Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε στον βόρειο αεραγωγό του κρατήρα Halemaʻumaʻu, όπου μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την αρχική έκρηξη, οι πίδακες λάβας ξεπέρασαν το εντυπωσιακό ύψος των 300 μέτρων. Στη νότια έξοδο, οι εκρήξεις ήταν πιο περιορισμένες, φτάνοντας τα 70 μέτρα, μέχρι τις 17:15 ώρα Ελλάδας χθες.
Προς το παρόν, οι ροές λάβας παραμένουν εντός του δαπέδου του κρατήρα και στη νοτιοδυτική περιοχή του Kaluapele, χωρίς να έχουν επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο κυριότερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι η λάβα, αλλά η απελευθέρωση τοξικών αερίων, κυρίως διοξειδίου του θείου (SO₂). Το SO₂, όταν απελευθερώνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις από τις εκρήξεις, αντιδρά με το οξυγόνο, την υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία, σχηματίζοντας μικροσκοπικά σωματίδια που προκαλούν τη χαρακτηριστική ομίχλη (vog), ιδιαίτερα αισθητή στην προσήνεμη πλευρά του ηφαιστείου.