Η κατανάλωση της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φρούτων φαίνεται να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξετάζει τη χρονική συσχέτιση μεταξύ διατροφικών επιλογών και νυχτερινού ύπνου.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από υγιείς νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν τη διατροφή τους καθημερινά και φορούσαν συσκευές παρακολούθησης ύπνου. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και σύνθετων υδατανθράκων όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκε με πιο βαθύ και συνεχόμενο ύπνο. Μάλιστα, όσοι πληρούσαν τη συνιστώμενη ποσότητα των πέντε φλιτζανιών ημερησίως παρουσίασαν βελτίωση 16% στην ποιότητα του ύπνου συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αυτές τις τροφές.
Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Έσρα Τασάλι, δήλωσε πως το γεγονός ότι τέτοια επίδραση παρατηρείται μέσα σε μόλις ένα 24ωρο είναι αξιοσημείωτο, ενώ υπογράμμισε πως οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να αποτελέσουν απλό και οικονομικό μέσο για την ενίσχυση του ύπνου. Η συνάδελφός της, Μαρί-Πιερ Σεντ-Ονζ, πρόσθεσε πως «ακόμα και μικρές αλλαγές έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν ουσιαστικά την ξεκούραση».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Health, και οι ερευνητές σκοπεύουν να διευρύνουν το εύρος της, εστιάζοντας και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, προκειμένου να κατανοήσουν εις βάθος τη σχέση διατροφής και ύπνου.