«Ζούμε τη μέρα της μορμότας, σαν να βιώνουμε συνεχώς την ίδια αρνητική μέρα. Κάθε τόσο προκύπτει ένα νέο περιστατικό που εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό, υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και τη διεθνή εικόνα της, με το κόστος να το επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος. Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα. Εκτιμώ ότι η ζημία για την Ελλάδα θα φτάσει περίπου το 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤNews με τον Γιώργο Κουβαρά. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε μια εγκληματική συμμορία της ΝΔ».
Αναφερόμενος στις παθογένειες που –όπως είπε– επικαλείται ο Πρωθυπουργός σε υποθέσεις όπως «τα Τέμπη, οι υποκλοπές, η ακρίβεια και ο ΟΠΕΚΕΠΕ», ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Υπάρχει πρωθυπουργός στη χώρα; Υπάρχει κυβέρνηση που ασκεί τον ρόλο της; Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη; Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε μία εγκληματική συμμορία της Νέας Δημοκρατίας».
Όταν του ζητήθηκε να αποσαφηνίσει τη φράση «εγκληματική οργάνωση», απάντησε ότι πρόκειται για ένα δίκτυο προσώπων το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή, «χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση με πολιτική κάλυψη από υπουργούς της ΝΔ».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα περιλαμβάνει και τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Σήμερα κατατέθηκε ένα νέο στοιχείο στη Βουλή. Ό,τι στοιχείο παρουσιαστεί, θα ενταχθεί στην πρότασή μας για σύσταση προανακριτικής. Οι πολιτικές ευθύνες του Πρωθυπουργού είναι σαφείς. Οι δύο υπουργοί ελέγχονται για απιστία και στη δικογραφία περιγράφεται ένα “γαλάζιο” δίκτυο με χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης. Αυτά είναι τα τρέχοντα δεδομένα και κάθε νέο στοιχείο θα αξιοποιηθεί αναλόγως».
Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του στον θεσμικό χαρακτήρα των διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα, λέγοντας πως «το Σύνταγμα προβλέπει μια κανονική προανακριτική επιτροπή, με συμμετοχή της Βουλής και των εκπροσώπων της». Τόνισε επίσης πως, λόγω του κινδύνου παραγραφής, «πρέπει να επισπεύσουμε ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα απαιτούμενα βήματα πριν από τον Οκτώβριο».
Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική συγκυρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε την ανάγκη για αλλαγή πορείας, καθώς, όπως είπε, «η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό το μοντέλο εξουσίας που προβάλλεται ως επιτελικό κράτος, αλλά στην πραγματικότητα αναπαράγει πελατειακές σχέσεις για να παραμείνει στην εξουσία, με βαρύ τίμημα για τη χώρα».
«Μιλάω για μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή, όχι για μια εναλλαγή προσώπων στην εξουσία», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και θέσεις για τη στέγαση, το κόστος ζωής, τη λειτουργία της αγοράς και την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Αν το ΠΑΣΟΚ δεν έρθει πρώτο στις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να κυβερνά», σημείωσε και υπογράμμισε πως «το πρόγραμμά μας, όπως το παρουσιάζουμε στη Βουλή και στην κοινωνία, θα εφαρμοστεί πλήρως, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα».
Υπογράμμισε επίσης πως «αν δεν αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία, η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να σταθεί στα πόδια της».
Ερωτηθείς για το αν τον απασχολεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και έχει ήδη εκφράσει την κρίση του για τα πολιτικά πρόσωπα και τις περιόδους διακυβέρνησης», για να προσθέσει: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να μας εξηγήσει τι συνέβη επί των ημερών του σχετικά με την υπόθεση της 717, αλλά και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου –όπως δείχνουν τα στοιχεία– η συμμορία της ΝΔ βασίστηκε σε νομοθεσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα να τοποθετηθεί για αυτά και μετά έχει κάθε δικαίωμα να ιδρύσει κόμμα και να αξιολογηθεί από τον λαό».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως έχει έναν βασικό στόχο: «να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με σεβασμό στον πολίτη, στον δημόσιο πλούτο και στα ευρωπαϊκά κονδύλια – χωρίς φαινόμενα πελατειακών δικτύων και σπατάλης».
Απευθυνόμενος στην κοινωνία, κάλεσε «πολίτες της καθημερινότητας, ανθρώπους που μοιράζονται κοινές ανησυχίες», να συνεργαστούν με στόχο μια νέα πορεία. Υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει «συμπόρευση με ανθρώπους από κάθε πολιτικό χώρο, εφόσον υπάρχει κοινός προσανατολισμός».
Στο φινάλε της τοποθέτησής του, έκανε σύγκριση μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ «που κατάφερε να εντάξει την Κύπρο στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού», και της σημερινής κατάστασης, την οποία περιέγραψε ως μια «σειρά εξωτερικών αποτυχιών», από τα δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη, μέχρι την Αίγυπτο, την Τουρκία και την πολιτική προσέγγιση με τον Νετανιάχου.
Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Χριστουδουλάκη ότι ίσως υπήρχε εναλλακτική στο πρώτο μνημόνιο, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό, όπου ακούγονται απόψεις».
Πρόσθεσε ωστόσο πως η επίσημη θέση του κόμματος είναι σαφής και καταγεγραμμένη στα συνέδρια: «Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη χώρα με έλλειμμα 15,5% στο ισοζύγιο και σε βαθιά κρίση. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αυτή είναι η πραγματικότητα […] Όλοι –από τον Σαμαρά μέχρι τον Τσίπρα– μίλησαν για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης: από τη Ρωσία, από τα Ζάππεια. Κανείς όμως δεν προσέφερε πραγματική λύση. Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώθηκε. […] Άλλο να πεις ότι έγιναν λάθη, και άλλο να ισχυριστείς πως υπήρχε διαφορετική διαδρομή. Αυτήν την υποτιθέμενη διαδρομή την είδαμε – και από τον Σαμαρά και από τον Τσίπρα», κατέληξε.