Η υπόθεση των πρακτικών από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 αποκτά ξανά έντονη επικαιρότητα. Η συζήτηση που ξεκίνησε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να δοθούν στη δημοσιότητα, και η εν συνεχεία διαρροή τμημάτων τους, φαίνεται να ενεργοποιεί πολιτικά αντανακλαστικά σχημάτων που είχαν διαμορφώσει το αποκαλούμενο «ΑντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο» μία δεκαετία πριν.
Μέχρι του σημείου που από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο έχει ήδη εκφραστεί μια συγκεκριμένη αντίδραση στην πρόταση του πρώην πρωθυπουργού. Αυτή επικεντρώνεται στην αμφισβήτηση ακόμα και της ίδιας της ύπαρξης των σχετικών εγγράφων.
Η Νέα Δημοκρατία διακινεί την εκδοχή ότι τα πρακτικά ενδεχομένως… δεν υπάρχουν καν. Υπονοεί ότι μεγάλο μέρος από όσα ειπώθηκαν εκείνη την ημέρα δεν καταγράφηκαν ποτέ επίσημα. Την ίδια στιγμή, όμως, κόμματα που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο Συμβούλιο, τάσσονται υπέρ της δημοσιοποίησης των πρακτικών, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως αυτά υφίστανται.
Η στάση της κυβέρνησης
Χαρακτηριστική είναι η έντονη ρητορική που υιοθέτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Αντί να απαντήσει άμεσα στο αν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά, αμφισβήτησε τη γνησιότητα των εγγράφων που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.
Κατηγόρησε «κάποιους, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων μέσων ενημέρωσης» ότι επιχειρούν «να “ξεπλύνουν” τον κ. Τσίπρα, πολιτικά». Και συμπλήρωσε πως «σχετικά με τα πρακτικά, αυτό τελοσπάντων που δημοσιεύτηκε δεν είναι πρακτικά», προσθέτοντας: «δεν ξέρω ποια είναι τα πρακτικά. Εγώ ξέρω αυτά τα οποία λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας, ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Μεϊμαράκης».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρώην επικεφαλής του Ποταμιού, είχε δηλώσει πως «δεν είναι πρακτικά, γιατί για να είναι κάποιο πρακτικό πρέπει να έχει υπογραφές», σημειώνοντας επίσης ότι «είναι αποσπάσματα» και «είναι είναι πιθανόν κάποια κείμενα από εκείνη τη συνάντηση». Παρά ταύτα, ο ίδιος έχει τοποθετηθεί υπέρ της δημοσιοποίησης. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας απέρριψε το αίτημα που του υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Παύλος Μαρινάκης επανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το σύνολο της ρητορικής που χρησιμοποίησε η ΝΔ για τα γεγονότα του 2015. Την αφήγηση που αποτέλεσε τον πυρήνα του «αντισυριζαϊκού» λόγου της παράταξης. Υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας «έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, έκλεισε τις τράπεζες, το χρηματιστήριο, έφερε τα capital controls, έφερε τον κόσμο στις ουρές και τίποτα από αυτά που έλεγε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 δεν τα έκανε μετά».
Η θέση του Προκόπη Παυλόπουλου
Το ερώτημα για το αν κρατήθηκαν πρακτικά στο Συμβούλιο της 6ης Ιουλίου απαντήθηκε ξεκάθαρα από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που προήδρευσε στη συνεδρίαση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ερωτηθείς αν κρατήθηκαν πρακτικά, απάντησε: «Ναι προφανώς».
Αναφερόμενος στη στάση του Κώστα Τασούλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε πως οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας —όπως και νωρίτερα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου— «είναι θεσμικώς εκείνες που έπρεπε να είναι».
Μια δήλωση που μπορεί να εκληφθεί και ως αναγνώριση ότι τα πρακτικά υπάρχουν και μπορούν να γίνουν δημόσια, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που συμμετείχαν, ανεξαρτήτως θεσμικής προσέγγισης.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το ΠΑΣΟΚ, αν και αρχικά δεν είχε δείξει πρόθεση να εμπλακεί στη συζήτηση. Αυτό, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ, φέρνοντας στο προσκήνιο υποθέσεις όπως εκείνη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε ανακοίνωσή της, η Χαριλάου Τρικούπη εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «ο άνθρωπος που εξελέγη Πρωθυπουργός δεσμευόμενος για την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο και διοργάνωσε το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών παίζοντας τη χώρα στα ζάρια, επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία».
Όσον αφορά τη δική του στάση στην κρίσιμη περίοδο του 2015, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι επέδειξε «μια υπεύθυνη και πατριωτική στάση με πολιτική γενναιότητα και θάρρος. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και την επιτακτική ανάγκη υπέρβασης του ζοφερού αδιεξόδου για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εκφράσει την εκτίμησή του για τους λόγους που δεν προχωρά η δημοσιοποίηση των πρακτικών του 2015. Σε ανάρτησή του στις 29 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά τη διατύπωση του αιτήματός του, είχε αναφέρει πως τα έγγραφα δεν δίνονται στη δημοσιότητα «γιατί κάποιους δεν τους βολεύει η αλήθεια. Τους βολεύει η προπαγάνδα».
Σημείωνε πως «αυτοί που το ’15 χρησιμοποίησαν το σύνθημα να μείνουμε Ευρώπη, είναι οι ίδιοι που διαρκώς μας απομακρύνουν από την Ευρώπη. Το βαθύ κράτος που υποτίθεται ότι θα πολεμούσαν, είναι οι ίδιοι. Είναι η παρέα τους. Είναι οι πρακτικές τους. Οι πρακτικές που οικοδόμησαν ένα καθεστώς κλεπτοκρατίας».
Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει τη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη σε σχέση με τις εισαγγελικές της αρχές. Και μας έχουν οδηγήσει στον πάτο των 27 σε ό, τι αφορά τη σύγκριση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».