Ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, παρουσίασε στη Βουλή την τροπολογία που προβλέπει την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών. «Όταν δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στο μεταναστευτικό, εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα σύνολο μέτρων. Η χώρα διαθέτει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε αφίξεις μεταναστών στο όνομα ενός ανύπαρκτου ανθρωπισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, «τα μέτρα βασίζονται σε ένα γεωγραφικά προσδιορισμένο πλαίσιο και θα επανεκτιμώνται σύμφωνα με τις εξελίξεις. Όποιος απορρίπτεται και παραμένει στη χώρα, οδηγείται στη Δικαιοσύνη και η μόνη του επιλογή είναι η συνεργασία για επιστροφή. Όσοι επιμένουν να παραμένουν μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου θα φυλακίζονται. Από εδώ και στο εξής, οι επιλογές για τους παράτυπους μετανάστες είναι μόνο δύο: φυλακή ή αναχώρηση. Το 52% των αφίξεων είναι πρόσφυγες, όμως το υπόλοιπο 48% εκμεταλλεύεται την κατάσταση και δημιουργεί πίεση στη χώρα».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι, παρά την ενίσχυση της επιτήρησης, πάντα θα υπάρχουν διελεύσεις και γι’ αυτό απαιτείται στοχευμένη διαχείριση, όπως αυτή που εφαρμόζεται τώρα στον Έβρο. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία εφαρμόζεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στη νέα ρύθμιση, υπενθυμίζοντας πως «το 2020 ήθελαν να μην σταλεί αστυνομική δύναμη στον Έβρο για να αναχαιτιστεί η είσοδος χιλιάδων ατόμων».
«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη μετακίνηση πληθυσμού από τη Βόρεια Αφρική, αλλά για μια συντονισμένη εισβολή στην Ευρώπη», δήλωσε. Αναφερόμενος σε πρόσφατη επίσκεψη στη Δυτική Λιβύη, έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς τριών εκατομμυρίων ατόμων. «Αν πιστεύετε ότι θα δεχτούμε αυτόν τον αριθμό μεταναστών στην Ευρώπη, τότε μιλάμε για πλήρη αντικατάσταση πληθυσμού», τόνισε.
Ο Θάνος Πλεύρης υπενθύμισε ότι η ρύθμιση για τον Έβρο είχε κριθεί συνταγματική, παρόλο που δεν όριζε συγκεκριμένο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής. Σημείωσε επίσης την ανάγκη δημιουργίας δομής στην Κρήτη για την κράτηση των μεταναστών. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: μείνετε εκεί που βρίσκεστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι, δεν πληροίτε τα κριτήρια διεθνούς προστασίας, δεν πρόκειται να εκβιάσετε το ελληνικό κράτος. Η χώρα μας έχει τα μέσα να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, «θα φτάνουν καθημερινά 1.000 με 1.500 άτομα για να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ροές από τη Λιβύη και τις βόρειες ακτές της Αφρικής δεν είναι φυσιολογικές, αλλά αποτελούν απόπειρα μαζικής εισόδου στην Ε.Ε.». Το 2024 σημειώθηκαν 4.000 αφίξεις, ενώ το 2025 ο αριθμός αυτός έχει ήδη διπλασιαστεί. Μάλιστα, σε πρόσφατες επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν πάνω από 1.000 άτομα να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα με βάρκες.
Αναφερόμενος στο σύνολο των μέτρων, ο υπουργός υπογράμμισε πως σκοπός τους είναι να προστατευτεί η επικράτεια της χώρας απέναντι στη μαζική εισροή πληθυσμού. «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν την Ελλάδα σε πέρασμα με πρόσχημα κάποιον δήθεν ανθρωπισμό», τόνισε και έκανε λόγο για ΜΚΟ που διαχειρίζονται τεράστια ποσά και εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση.
Όσον αφορά τη νομοθετική παρέμβαση, ανέφερε πως η τροπολογία προβλέπει την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος κατάθεσης αιτήματος ασύλου, ειδικά στις περιοχές με έντονες ροές, όπως στον Έβρο. Η διάρκεια της αναστολής θα είναι τρίμηνη, ώστε να συνάδει με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και να αντέχει σε νομικό έλεγχο.
Επεσήμανε ότι σύντομα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου και θα θεσπίζει ρητά ποινή φυλάκισης για όσους δεν συμμορφώνονται μετά την τελεσίδικη απόρριψη. Ειδικά για την τροπολογία που συζητείται τώρα, σημείωσε πως ο παράτυπος μετανάστης δεν θα έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε καθεστώς ασύλου και θα οδηγείται απευθείας σε διαδικασία κράτησης και επιστροφής.
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική αποθαρρυντικών μέτρων, αυστηρή αλλά δίκαιη, και πλέον βρίσκει υποστήριξη από την Ε.Ε., που δεν επιθυμεί να λειτουργήσει ως «ξενοδοχείο και ταξί για παράνομους μετανάστες».
Απαντώντας στις ενστάσεις περί συνταγματικότητας, υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε εγκρίνει προηγούμενη ΠΝΠ για τον Έβρο, παρόλο που εκείνη δεν περιλάμβανε γεωγραφικό περιορισμό. Η παρούσα, αντίθετα, έχει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής.
Για την κλειστή δομή στην Κρήτη, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη για την κράτηση μεταναστών που εισέρχονται παράνομα. Πρόσθεσε πως η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
Κλείνοντας, απάντησε και στις παρατηρήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, διευκρινίζοντας πως δεν ζητείται η ενεργοποίηση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ, αλλά υιοθετείται ένα πιο ήπιο μέτρο, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, το οποίο κρίνεται αναλογικό και κατάλληλο για τις περιστάσεις.