Με ρυθμούς τέσσερις φορές ταχύτερους από τον στόχο κινείται το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενισχύοντας την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου πως και φέτος οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα καταγράψουν ιστορικά υψηλά.
Με βάση αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου καταρτίζουν ήδη τις τελικές εισηγήσεις για φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, επιδοματικές ενισχύσεις στους πιο αδύναμους και πρωτοβουλίες για το στεγαστικό πρόβλημα, ενόψει των αποφάσεων που θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, μετά την αποδοχή της ρήτρας διαφυγής στο Eurogroup, οι σχεδιασμοί για το πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ προβλέπουν παρεμβάσεις συνολικού δημοσιονομικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 5,343 δισ. ευρώ, ποσό υπερτετραπλάσιο από τον στόχο των 1,055 δισ. ευρώ. Η θετική αυτή απόκλιση αποδίδεται κυρίως στην υπεραπόδοση των εσόδων από τη φορολογία, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής αλλά και της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας. Αυτοί οι δύο παράγοντες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τη δυναμική τους και στους επόμενους μήνες, οδηγώντας πιθανότατα το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τον αναθεωρημένο στόχο για πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, αγγίζοντας ενδεχομένως ακόμη και το 4%. Υπενθυμίζεται ότι και την περσινή χρονιά, παρά τις συγκρατημένες προβλέψεις, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 11,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4,8% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι το πακέτο της ΔΕΘ θα εμπεριέχει νέες φοροελαφρύνσεις για εργαζομένους και μεσαία εισοδήματα, μέτρα στήριξης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δράσεις για το στεγαστικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι:
- Μειώσεις στη φορολογική επιβάρυνση για μεσαία εισοδήματα, με τροποποιήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και τα εισοδηματικά κλιμάκια.
- Φορολογικά κίνητρα για οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη, καθώς και σενάρια για αύξηση του αφορολόγητου.
- Ελάφρυνση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων, καθώς και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ώστε να επαναφέρουν αχρησιμοποίητα ακίνητα στην αγορά.
- Οικονομική ενίσχυση για ενοικιαστές που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές ενοικίων.
- Ρυθμίσεις για την άρση πολεοδομικών και άλλων εμποδίων προκειμένου να διοχετευθούν στην αγορά 35.000 ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και διαχειριστών δανείων.