Τα πρώτα προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος που επιτρέπουν στους καταναλωτές να ωφελούνται άμεσα από τις χαμηλές ή και μηδενικές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι αυξημένη -συνήθως τις μεσημβρινές ώρες- κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά.
Αρχικά, αυτά τα προϊόντα απευθύνονται σε χρήστες που διαθέτουν «νυχτερινό» ή «έξυπνο» μετρητή. Η διάδοσή τους αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς συνεχίζεται η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών και προχωρά η θεσμοθέτηση του πλαισίου για τα λεγόμενα «δυναμικά» τιμολόγια, δηλαδή τα τιμολόγια που διαφοροποιούν τη χρέωση ανάλογα με τη ζώνη ή την ώρα της ημέρας.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα το προϊόν myHome EnterTwo, το οποίο απευθύνεται σε πελάτες με διζωνικό μετρητή (γνωστό ως “νυχτερινό”). Η τιμή του ρεύματος καθορίζεται στα 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τη ζώνη κανονικής χρέωσης και στα 0,095 ευρώ για τη ζώνη μειωμένης χρέωσης για διάστημα δύο ετών. Οι χρονικές ζώνες έχουν οριστεί με υπουργική απόφαση ως εξής:
- Κατά τη θερινή περίοδο (Απρίλιος έως Οκτώβριος): 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και 2 π.μ. έως 4 π.μ.
- Κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος έως Μάρτιος): 12 μ. έως 3 μ.μ. και 2 π.μ. έως 5 π.μ.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Ήρων ανακοίνωσε το πρόγραμμα Happy Hour, αποκλειστικά για πελάτες με έξυπνο μετρητή. Το συγκεκριμένο προϊόν προβλέπει μηδενική χρέωση για τρεις ώρες καθημερινά, με το τρίωρο αυτό να αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες της χονδρεμπορικής αγοράς. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχύει από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. ή από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας η τιμή της κιλοβατώρας μεταβάλλεται ανά ώρα, ανάλογα με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Την περασμένη Τρίτη, η τιμή κιλοβατώρας κυμάνθηκε μεταξύ 0,16 και 0,273 ευρώ.
Το βασικό όφελος για τους καταναλωτές που επιλέγουν αυτά τα προϊόντα είναι ότι μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους για ρεύμα, εφόσον μεταθέσουν ενεργοβόρες δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο, το σιδέρωμα, η χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ή η φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος στις ώρες που ισχύουν οι χαμηλότερες ή μηδενικές χρεώσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ, η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών σε όλους τους καταναλωτές αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030.