Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά πραγματοποίησαν χθες (15/07/25) την πρώτη τους κοινή πολιτική κίνηση, καταθέτοντας το πρωί πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τον έλεγχο των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι δύο παρατάξεις αιτούνται τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων που αποδίδονται στους δύο πρώην υπουργούς, αναφέροντας τη συνέργεια και την ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη ενδεχομένως προκύψει από τη διεξαγωγή της προανακριτικής διαδικασίας. Επιρρίπτουν επίσης ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω παράνομων αγροτικών ενισχύσεων, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια για το παρακράτος που έστησε ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του».
Σύμφωνα με το αίτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης σε βάρος των πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για τα εξής:
- Συνέργεια σε κακουργηματική απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού και κατ’ επανάληψη, με τη ζημία να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
- Ηθική αυτουργία στην ίδια κατηγορία αδικήματος και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη προκύψει στο πλαίσιο της έρευνας.
Η πρόταση εστιάζει στη διερεύνηση του αν οι δύο πολιτικοί ευνόησαν ιδιώτες ώστε να λάβουν παράνομες επιδοτήσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών πόρων, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ειδικά για τον Μάκη Βορίδη αναφέρεται πως πρέπει να διερευνηθεί αν:
- Ενώ κατείχε την πολιτική και θεσμική θέση του Υπουργού, αμέλησε να αξιολογήσει σχετικές καταγγελίες και αναφορές για την παράνομη διάθεση του Εθνικού Αποθέματος.
- Με ενέργειες και αποφάσεις του συνέβαλε στη δημιουργία τεχνητών συνθηκών ώστε να χορηγούνται παρανόμως κοινοτικές ενισχύσεις, μέσω ψευδών δηλώσεων για βοσκοτόπια και ζωικό κεφάλαιο.
- Παρενέβη για να περιορίσει, να καθυστερήσει ή να διακόψει ελέγχους για τις ενισχύσεις και τους εικονικούς κτηνοτρόφους.
- Επέβαλε την απομάκρυνση του τότε Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγορίου Βάρρα, ώστε να αποτραπεί ουσιαστικός έλεγχος στις παράτυπες ενισχύσεις.
- Επηρέασε τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την επίτευξη ή τη συνέχιση των ανωτέρω πρακτικών.
Για τον Λευτέρη Αυγενάκη επισημαίνεται η ανάγκη διερεύνησης για:
- Γνώση, υποστήριξη και ενίσχυση του μηχανισμού παράνομης διανομής βοσκοτόπων που οδηγούσε σε εικονικούς κτηνοτρόφους και αθέμιτες επιδοτήσεις.
- Απόκρυψη καταγγελιών και αναφορών σχετικών με την παράτυπη διαδικασία επιλεξιμότητας.
- Παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου με σκοπό την αποδέσμευση των μπλοκαρισμένων ΑΦΜ.
- Παρεμπόδιση των ελέγχων και των διαδικασιών αναζήτησης ευθυνών στο εθνικό απόθεμα.
- Πιέσεις προς τα αρμόδια όργανα για να πληρωθούν επιδοτήσεις σε ΑΦΜ που βρίσκονταν υπό έλεγχο.
Η κοινή αυτή πρωτοβουλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς ερμηνεύεται ως πολιτική κίνηση ιδιαίτερης βαρύτητας, δεδομένης της προϊστορίας που αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χώρων. Η σύμπλευση αυτή καταγράφηκε στον απόηχο της κυβερνητικής πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με χρονική αφετηρία το 1998, η οποία σύμφωνα με τα δύο κόμματα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων που αφορούν τον Μάκη Βορίδη.
Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, διαπιστώνοντας την ανάγκη αντίδρασης, ήρθαν σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση, βασισμένη στην αρχική εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ που προσδιόριζε τα αδικήματα ως συνεργεία και ηθική αυτουργία σε απιστία.
Το τελικό κείμενο υπογράφεται από το σύνολο των 37 βουλευτών των δύο κομμάτων, ενώ αναμένεται και συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που σημείωσε «αντί για προανακριτική με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το γαλάζιο σκάνδαλο από το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να ξεσκονίσει τα αρχεία των κυβερνήσεων Ζολώτα και Τζαννετάκη», είχε ήδη προϊδεάσει για τη στάση της Νέας Αριστεράς.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολίασε σχετικά: «Η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μία: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας διαβίβασε στο ελληνικό κοινοβούλιο δικογραφία με συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου, από το 2019 και μετά. Εμπλέκει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Βορίδη και παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση. Αυτά δε μπορούν να ελεγχθούν δια της διάχυσης ευθυνών ούτε με την διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής».
Από τη μεριά της, η Νέα Αριστερά, σε δική της τοποθέτηση, υποστήριξε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση», υπογραμμίζοντας ότι η διερεύνηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας επικεντρώνεται στην περίοδο 2019-2024 και κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που καταχράστηκε κοινοτικούς πόρους.
Η Νέα Αριστερά σημειώνει ότι ήταν το κόμμα που έφερε στο κοινοβούλιο το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω οκτώ ερωτήσεων και καταγγελιών, και με τη σημερινή πρόταση στοχεύει στην πλήρη διαλεύκανση των ποινικών ευθυνών των Βορίδη και Αυγενάκη. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό υπό το βάρος των αποκαλύψεων και επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες».
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως «η μόνη συνεπής επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, ώστε να πέσει φως στη σκοτεινή πυραμίδα της διαφθοράς».