Η νέα έρευνα της Real Polls για το Protagon καταγράφει τις επιπτώσεις του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό και τις ανησυχίες των πολιτών ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.
Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες δύο μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου, διατηρώντας ωστόσο προβάδισμα απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου σε δείγμα 1.668 ατόμων άνω των 17 ετών. Η ΝΔ υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες στην πρόθεση ψήφου αγγίζοντας το 23%, έναντι 27% τον Ιούνιο. Με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η πτώση περιορίζεται στο 29,4%, από 31,5% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση.
Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό με μικρή κάμψη 0,5% φτάνοντας το 12,5%, ενώ περνά ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας υποχωρεί στο 11% από 12,3%. Η Ελληνική Λύση συνεχίζει να ενισχύεται αγγίζοντας το 10%, ενώ το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 7,8% από 7%. Η Φωνή Λογικής καταγράφει άνοδο σχεδόν δύο μονάδων φτάνοντας στο 5,6%, ενώ το ΜΕΡΑ 25 ενισχύεται στο 4,9% από 3,7%.
Παράλληλα, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αυξήθηκε αισθητά στο 20,4%, έναντι 15,4% τον Ιούνιο.

Σε ερώτηση για την ευθύνη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 40,4% απαντά ότι ευθύνεται το «βαθιά δυσλειτουργικό κράτος», ενώ το 38,2% καταλογίζει ευθύνη απευθείας στον πρωθυπουργό. Μόνο ένα 9-10% θεωρεί υπεύθυνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η έρευνα κατέγραψε επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό για την πάταξη της διαφθοράς και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Το 57,4% των ερωτηθέντων απάντησε «σίγουρα όχι», ενώ ένα επιπλέον 20% δήλωσε «μάλλον όχι». Αντίθετα, «μάλλον ναι» απάντησε το 14,4%, ενώ «σίγουρα ναι» το 7%. Ένα 1,2% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Στα σενάρια επιστροφής Τσίπρα και Σαμαρά, το 66,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να ψηφίσει κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Μόλις το 10,2% δηλώνει πως αυτό είναι πολύ πιθανό και 7,9% αρκετά πιθανό.
Αναφορικά με τον Αντώνη Σαμαρά, το 79% απαντά ότι είναι καθόλου πιθανό να ψηφίσει κόμμα υπό την ηγεσία του, 11,9% το θεωρεί λίγο πιθανό, ενώ μόλις 2,3% απαντά πως είναι πολύ πιθανό.
Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, το 38,9% τάσσεται υπέρ της επαναπροώθησης μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και το 24,4% υπέρ της αποτροπής εισόδου στη χώρα. Μόλις το 15,6% προτιμά την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, ενώ το 12,1% δηλώνει ότι θα έπρεπε να προωθούνται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 4,2% προκρίνει τη μεταφορά σε κλειστές δομές φιλοξενίας, ενώ 5% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Τέλος, περισσότεροι από 6 στους 10, συγκεκριμένα πάνω από το 66%, εκφράζουν την άποψη ότι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον δεν έχει ισχυροποιηθεί το τελευταίο διάστημα.