Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τον κεντρικό στόχο του νέου νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών Αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να υποβάλουν προτάσεις τόσο για την επίτευξη του στεγαστικού σκοπού όσο και για τη διαφάνεια και χρηστή διαχείριση της περιουσίας. Δεσμεύτηκε δε ότι πριν το νομοσχέδιο φτάσει στην ολομέλεια, θα έχουν στη διάθεσή τους τον πλήρη κατάλογο ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε επίσης πως αναμένεται η δεύτερη φάση για τη δομή δυνάμεων, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και άρα απελευθέρωση στρατοπέδων. Προανήγγειλε ακόμη αλλαγές στη θητεία, στην εφεδρεία, στις στρατιωτικές σχολές και υπενθύμισε ότι παραμένει ενεργή η δέσμευση για τις αυξήσεις στα στελέχη από 1η Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από το πότε θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών.
Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, ο υπουργός ανέφερε ότι αφορά δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, αλλά ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος λόγω υφιστάμενων υποχρεώσεων. Αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέσει χώρο, τότε η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει νόημα.
Ο εισηγητής της ΝΔ Διαμαντής Γκολιδάκης σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι αναπτυξιακής και οργανωτικής φύσης, εκσυγχρονίζει το πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων και προσφέρει μέριμνα για το προσωπικό των ΕΔ. Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης με διαφάνεια και προς όφελος της άμυνας, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για την ψήφιση μεταφοράς ακινήτων χωρίς σαφή λίστα.
Ο Συμεών Κεδίκογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων ως ΝΠΙΔ εγείρει ζητήματα αδιαφάνειας, καθώς και ότι η Βουλή δεν έχει πληροφορηθεί τον ακριβή κατάλογο των ακινήτων που μεταβιβάζονται. Αντίστοιχα, ο Νίκος Παπαναστάσης του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει την παραχώρηση «φιλέτων» σε επιχειρηματικούς ομίλους για τουριστικές και ενεργειακές επενδύσεις.
Ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα ακριβή ακίνητα που θα αξιοποιηθούν, τα κονδύλια που θα διατεθούν για στέγαση και την αμυντική ενίσχυση. Η Σία Αναγνωστοπούλου της Νέας Αριστεράς επέκρινε την έλλειψη σαφούς καταλόγου ακινήτων και τις ανύπαρκτες εγγυήσεις διαφάνειας. Ο Τάσος Οικονομόπουλος από τη «Νίκη» ζήτησε να διασφαλιστεί πως η αξιοποίηση θα ωφελήσει κατά προτεραιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ασαφές και επικεντρωμένο σε λογικές real estate. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης ζήτησε να αποσαφηνιστούν η αξία της μεταβιβαζόμενης περιουσίας και τα κριτήρια επιλογής ακινήτων.
Ο Βασίλειος Υψηλάντης από τη ΝΔ υποστήριξε ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση που εκσυγχρονίζει τη διαχείριση 2529 ακινήτων, ενώ η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υπερφορέα real estate» με στόχο την εκποίηση της στρατιωτικής περιουσίας.
Η αντιπολίτευση έθεσε επίσης θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Το νομοσχέδιο, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1, αποσκοπεί στην προστασία και βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενίσχυση της άμυνας και την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του προσωπικού. Προβλέπει τη συγχώνευση τριών ταμείων σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας, τη σύσταση του Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων και δράσεις για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.