Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις» εισάγεται την Πέμπτη (24/7) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση.
Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, καθιερώνεται για πρώτη φορά η απόλυση υπαλλήλου που αρνείται να αξιολογηθεί για δύο διαδοχικές περιόδους. Παράλληλα, προστίθενται νέες πειθαρχικές ποινές όπως η αφαίρεση μισθολογικών κλιμακίων και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου για διάστημα έως και πέντε έτη. Επιπλέον, διευρύνεται ο κατάλογος των πειθαρχικών παραπτωμάτων που επισύρουν την οριστική παύση, μεταξύ αυτών και η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας χωρίς σχετική άδεια.
Οι πειθαρχικές ποινές προβλέπονται με κλιμάκωση:
α) Έγγραφη επίπληξη
β) Πρόστιμο έως 12 μισθούς
γ) Στέρηση μισθολογικού κλιμακίου από 1 έως 5 έτη
δ) Αφαίρεση έως τεσσάρων μισθολογικών κλιμακίων
ε) Στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 έως 5 έτη
στ) Απαγόρευση συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου για 1 έως 5 έτη
ζ) Αφαίρεση καθηκόντων προϊσταμένου
η) Υποβιβασμός έως δύο βαθμούς
θ) Προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες
ι) Οριστική παύση
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, καταργούνται τα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια. Την πειθαρχική δικαιοδοσία αναλαμβάνει πλέον το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, στελεχωμένο με 60 νομικούς από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπει την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, του Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την ενίσχυση της διοικητικής τεχνογνωσίας και τη συνεργασία με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες.
Παράλληλα, προβλέπονται κίνητρα για υπαλλήλους που θα υπηρετήσουν στον Έβρο, πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μέσω αυξημένης κάλυψης οργανικών θέσεων και δυνατότητα ταχείας κινητικότητας για την κάλυψη αναγκών. Ορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αποσπάσεις και μετατάξεις ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα των δημοσίων υπαλλήλων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων που υπηρετούν ήδη με απόσπαση σε φορείς του δημοσίου, με εξαίρεση όσους εργάζονται σε πολιτικά γραφεία κομμάτων ή βουλευτών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κομβικό για την ταχύτερη πειθαρχική απονομή δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, αναφέροντας ότι οι καθυστερήσεις στα πειθαρχικά συμβούλια έφταναν ακόμα και τα έξι χρόνια, επιβαρύνοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών.
Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη τόνισε ότι με τη νέα δομή, το Πειθαρχικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 60 μέλη πλήρους απασχόλησης του ΝΣΚ, ενώ καθιερώνεται χρήση τεχνολογίας, αυστηρές προθεσμίες και ενισχυμένη διαφάνεια. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη.