Η χθεσινή ημέρα στη Βουλή αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση, με φόντο τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα και το σχεδιαζόμενο «πάρτι δισεκατομμυρίων» από την κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες σε κρίσιμους τομείς.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας στις ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών, επιλέγοντας αντ’ αυτού να επαναφέρει τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της περιόδου των μνημονίων. Η τακτική αυτή, ωστόσο, του γύρισε μπούμερανγκ, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απάντησαν με αυστηρό τόνο κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών τους.
Σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε στη συνέχεια, όταν αντί της καθιερωμένης τριτολογίας από τον πρωθυπουργό, τον λόγο πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος προχώρησε σε μια διακριτή διαφοροποίηση από τη γραμμή που είχε χαράξει νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του:
«Δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω μια κυβέρνηση που δεν είχε χρήματα και έπρεπε να ζει με μνημόνια», αναφερόμενος στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το 2019 η χώρα δεν διέθετε ούτε ένα antidrone, την ώρα που η απειλή αυξανόταν κατακόρυφα.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για «επιχειρησιακό κενό» και «προβληματικές συμβάσεις του παρελθόντος», δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Επί των ημερών σας πετούσε μισό C-130, σήμερα έχουμε έξι C-130 και έξι C-27», προσθέτοντας ότι η πρόοδος είναι εμφανής αλλά «ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε».
Ο υπουργός Άμυνας, πάντως, απάντησε στην κριτική για τα εξοπλιστικά με την παρουσίαση επτά βασικών μέτρων διαφάνειας και λογοδοσίας:
- Αποποίηση του δικαιώματος του υπουργού να διορίζει τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών.
- Θέσπιση μόνιμου νομικού συμβούλου του κράτους στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.
- Αναδιοργάνωση του τρόπου στελέχωσης της διεύθυνσης, με επιλογή αξιωματικών με εμπειρία και μακρά θητεία.
- Ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
- Συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για εισαγωγή μεθόδων σύγχρονου ελέγχου και τεχνογνωσίας.
- Τοποθέτηση στρατιωτικού εισαγγελέα στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων με πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα.
- Συνεχής ενημέρωση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής για κάθε εξέλιξη.