Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τέθηκε η περιοχή των Βουτών Ηρακλείου Κρήτης, ύστερα από την εμφάνιση ρηγματώσεων σε κατοικίες, την τοπική εκκλησία, την παιδική χαρά και στα δίκτυα υποδομών του οικισμού.
Η απόφαση ελήφθη από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου, με σκοπό τη διαχείριση των συνεπειών από τα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης θα ισχύσει για ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια, εάν δεν προκύψουν νέα δεδομένα, θα αρθεί χωρίς νέο έγγραφο.
Εξετάζονται τα αίτια των ρηγματώσεων
Οι ρηγματώσεις προκάλεσαν ανησυχία στην τοπική κοινωνία, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια του φαινομένου. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ανέφερε την ύπαρξη δύο ρηγματώσεων μήκους 150 μέτρων και σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως εδάφια διάρρηξη, κατολίσθηση, περιστροφική ολίσθηση, διαφορική καθίζηση ή ρευστοποίηση των εδαφών. Ανέφερε, πάντως, πως πιθανότερο είναι να πρόκειται για τεκτονική διάρρηξη, χωρίς να σχετίζεται με σεισμική δραστηριότητα.
Παρά τον καθησυχαστικό τόνο, χαρακτήρισε τις ζημιές «μικρές, αλλά ελεγχόμενες», ενώ, σύμφωνα με το Cretalive, εννέα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να εκκενωθούν προσωρινά. Η ΕΡΤ ανέφερε πως 20 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές συνολικά.
Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου δήλωσε ότι η περιοχή θα παρακολουθείται στενά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις επόμενες μετρήσεις, ώστε να εντοπιστούν ενδεχόμενες παραμορφώσεις.
Αυτοψία και προειδοποιήσεις για επιφυλακή
Αυτοψία στην περιοχή πραγματοποίησε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, συνοδευόμενος από τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Ο κ. Λουπασάκης τόνισε ότι υπάρχουν διακριτές μετακινήσεις εδαφών από ημέρα σε ημέρα και ζήτησε αυξημένη επιφυλακή, καθώς το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί ταχύτερα τις επόμενες ημέρες.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως το μέγεθος της κατολίσθησης θα καθορίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ανάλογα με τον ρυθμό μετακίνησης του εδάφους. Αν οι κινήσεις είναι αργές, το φαινόμενο παραμένει υπό έλεγχο, όμως αν επιταχυνθούν, θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί η εκτίμηση επικινδυνότητας των κατοικιών.
Η δημοτική αρχή είχε ζητήσει την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που έγινε δεκτό, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται επίσημη απάντηση για τα αίτια του φαινομένου, βάσει των επιστημονικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.