Σήμερα, Τετάρτη 30 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η Ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων της Αγίας Αργυρής καθώς και η μνήμη των Αγίου Δονάτου και Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου.
Τα ονόματα που έχουν σήμερα την τιμητική τους είναι:
Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ,
Ασημάκης, Ασημίνα, Ασημένια, Μένια, Μίνα,
Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα,
Δονάτος, Δονάτα, Ντονάτα, Ντονατέλα, Ντόνα,
Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα, Γιακουμής.**
Βίος της Αγίας Αργυρής
Η Αγία Αργυρή γεννήθηκε το 1688 στην Προύσσα της Μικράς Ασίας από ευλαβείς γονείς, τον Γεώργιο και τη Σωσάνη. Από μικρή ηλικία ξεχώριζε για την ταπεινότητα, τη σύνεση και την πίστη της. Ένας πλούσιος Μουσουλμάνος γείτονας γοητεύτηκε από την ομορφιά της και επέμενε να την παντρευτεί, ζητώντας της να αλλαξοπιστήσει. Εκείνη αρνήθηκε με σθένος, κάτι που οδήγησε τον άντρα σε απειλές προς την οικογένειά της.
Οι γονείς της, φοβούμενοι για τη ζωή της, αποφάσισαν να την παντρέψουν με έναν νέο Χριστιανό. Όμως, την ώρα του μυστηρίου, ομάδα εξαγριωμένων νέων εισέβαλε στην εκκλησία και την άρπαξε με τη βία. Την παρουσίασαν στο δικαστήριο, όπου ο πατέρας του Μουσουλμάνου ήταν δικαστής, και την κατηγόρησαν ότι είχε υποσχεθεί να τον παντρευτεί.
Ο δικαστής της έθεσε το δίλημμα: ή να αλλαξοπιστήσει και να παντρευτεί τον γιο του ή να πεθάνει στη φυλακή. Η Αργυρή αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη της και οδηγήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Εκεί παρέμεινε για δύο χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα οι προσπάθειες των γονιών της να επέμβουν μέσω του Πατριάρχη και των αρχών.
Το 1721, καταδικασμένη ξανά να παραμείνει φυλακισμένη, πέρασε τον υπόλοιπο καιρό της ζωής της μέσα σε σκληρές συνθήκες, υπό συνεχή πίεση να αλλαξοπιστήσει. Έζησε με γυναίκες χαμηλής ηθικής, δεχόμενη εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς. Παρόλα αυτά, παρέμεινε αμετακίνητη στην πίστη της.
Λίγο πριν το τέλος της, ζήτησε να κοινωνήσει. Ένας γέροντας που είχε πρόσβαση στις φυλακές τη βοήθησε, με τη βοήθεια ενός ιερέα που με πολλή συγκίνηση τοποθέτησε τη Θεία Κοινωνία σε μία σταφίδα και την έδωσε στον Γέροντα. Η Αγία κοινώνησε με δάκρυα στα μάτια. Την επόμενη μέρα, στις 5 Απριλίου 1721, εκοιμήθη εν Κυρίω και ενταφιάστηκε στην αυλή της Εκκλησίας της Οσιομάρτυρος Παρασκευής στο Χάσκιοϊ.
Το 1725, τέσσερα χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε η ανακομιδή των λειψάνων της. Όταν άνοιξαν τον τάφο, το σώμα της βρέθηκε ακέραιο και ανέδιδε ευωδία. Ο Πατριάρχης Παΐσιος και η Ιερά Σύνοδος αποφάσισαν τη μεταφορά του λειψάνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και καθιέρωσαν την 30ή Απριλίου ως ημέρα τιμής και μνήμης της Αγίας Αργυρής.
*Τα ονόματα Ζακελίνα και Γιακουμής εορτάζουν και σε άλλες ημερομηνίες, ανάλογα με το εορτολόγιο.