Την ώρα που η Λευκωσία επιδιώκει τη διαμόρφωση συγκλίσεων για την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως συμφωνήθηκαν στην πενταμερή της Γενεύης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται με δηλώσεις που υπονομεύουν ευθέως τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επιμένοντας στη θέση για διχοτομική λύση δύο κρατών.
Μιλώντας από τα κατεχόμενα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα εξασφαλίσουν αργά ή γρήγορα την κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς στο νησί». Παράλληλα, τόνισε πως σε περίπτωση νέας διαπραγμάτευσης, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά «δύο κρατών με κυρίαρχη ισότητα», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας.
Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου τόσο στην Αθήνα όσο και στην κυπριακή ηγεσία. Διπλωματικές πηγές από την ελληνική πρωτεύουσα χαρακτήρισαν τις ενέργειες επιβολής νέων τετελεσμένων στην Κύπρο ως ιδιαίτερα ανησυχητικές, υπογραμμίζοντας πως «σταθερή επιδίωξη παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, τόνισε τον συμβολισμό της παρουσίας του στα εγκαίνια του λεγόμενου «προεδρικού μεγάρου», συνδέοντάς την με την ενίσχυση της τουρκικής ρητορικής υπέρ της λύσης δύο κρατών.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από το πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις» και ζήτησε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές όπλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αφωνία και υποβάθμιση του Κυπριακού, ζητώντας την υιοθέτηση στρατηγικής που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Το ΚΚΕ, σε δική του ανακοίνωση, έκανε λόγο για «παζάρια» επί διχοτομικής βάσης και διαδικασία ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επισήμανε πως οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν την τουρκική αδιαλλαξία με στόχο τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κύπρου ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τις εξελίξεις σε Συρία, Λίβανο και Γάζα.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, οι πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, στα τέλη Ιουλίου.