Η Κίνα και η Βραζιλία δεσμεύτηκαν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και της πολυμερούς συνεργασίας, κατά την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών στο Πεκίνο, σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας λόγω της επιβολής δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ότι οι δύο χώρες πρέπει να σταθούν απέναντι στον προστατευτισμό, τη μονομέρεια και τις πρακτικές εκφοβισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua. Ο Λούλα, με τη σειρά του, υπογράμμισε πως οι σχέσεις Πεκίνου–Μπραζίλιας δεν ήταν ποτέ πιο ουσιαστικές.
Οι ηγέτες των δύο χωρών υπέγραψαν 20 διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Βραζιλία στην Κίνα, για ανταλλαγές συναλλάγματος, για έργα εξόρυξης και πυρηνικής ενέργειας, καθώς και για επενδύσεις σε τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε κοινή τους τοποθέτηση για την κρίση στην Ουκρανία, τόνισαν ότι ο απευθείας διάλογος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για τον τερματισμό της σύγκρουσης, εκφράζοντας την επιθυμία να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις. Η επίσκεψη του Λούλα στο Πεκίνο συνοδεύτηκε από συμμετοχή σε φόρουμ χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με παρόντες τους προέδρους Χιλής και Κολομβίας.
Πριν την άφιξη του Λούλα, το Πεκίνο ήρε τους περιορισμούς σε φορτία βραζιλιάνικης σόγιας από πέντε εταιρείες, μια κίνηση που συνδέεται με την προσπάθεια της Κίνας να μειώσει την εξάρτησή της από τις αμερικανικές εισαγωγές. Η Βραζιλία καλύπτει πάνω από το 70% των κινεζικών εισαγωγών σόγιας.
Το φόρουμ στο Πεκίνο οδήγησε σε υποσχέσεις για επενδύσεις ύψους 27 δισ. ρεάλ, με κινεζικές εταιρείες όπως η Great Wall Motors, η Meituan και ενεργειακοί και βιομηχανικοί κολοσσοί να ανακοινώνουν σχέδια στη βραζιλιάνικη αγορά. Οι επενδύσεις επεκτείνονται σε τομείς όπως βιώσιμα καύσιμα, ηλεκτρικά οχήματα, ημιαγωγοί, ινσουλίνη και καφές.
Η σημερινή ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία το 2023. Στο παρελθόν, έχουν υπογράψει πάνω από 36 συμφωνίες σε υποδομές, ενέργεια και αγροβιομηχανία. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τη Βραζιλία τον Νοέμβριο για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, συνοδευόμενος από περίπου 1.000 Κινέζους επιχειρηματίες.