Με αιχμηρή τοποθέτηση, η εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, Χαρίκλεια Θάνου, η οποία είναι και εντεταλμένη στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, πρότεινε την ενοχή ακόμη 13 προσώπων που κατηγορούνται για υπόθεση παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2019–2020.
Οι κατηγορούμενοι, κυρίως από τη Φθιώτιδα, διώκονται για απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν και κατηγορία για χρήση πλαστών εγγράφων. Οι επιδοτήσεις αφορούσαν εκτάσεις – κυρίως βοσκοτόπια – που δηλώνονταν ως ενοικιαζόμενες από γεωργικούς συνεταιρισμούς ή ιδιώτες, πολλές εκ των οποίων, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν δημόσιες ή δασικές.
Η εισαγγελέας άσκησε δριμεία κριτική και προς τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζοντας ότι όφειλαν να διενεργήσουν επιτόπιους ελέγχους, ενώ καταλόγισε ευθύνες για τη συνεχή τροποποίηση των κριτηρίων χορήγησης επιδοτήσεων. «Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης κι αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θάνου.
Όπως επισήμανε, τα χρήματα που χορηγήθηκαν με αυτόν τον τρόπο «τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειες του». Κατά την ίδια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε να βρεθεί στο πεδίο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε πράγματι δηλωθείσα δραστηριότητα.
Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας για τον έλεγχο πέντε μαρτύρων για ψευδορκία, δύο προσώπων για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ενός ακόμη για ψευδή βεβαίωση. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ιδιοκτήτρια ΚΥΔ στον Δομοκό, Α.Β., για την οποία εκκρεμεί άλλη δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για υποβολή πλαστών μισθωτηρίων από ομάδα προσώπων στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 12 εμπλεκόμενοι φέρονται να αποκόμισαν συνολικά πάνω από 440.000 ευρώ, με επιδοτήσεις που κυμαίνονταν από 13.000 έως 91.000 ευρώ ανά άτομο.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ένας 84χρονος, πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ο οποίος υποστήριξε πως ο συνεταιρισμός διαθέτει νόμιμα δικαιώματα νομής των εκτάσεων από το 1935.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αρνούνται οποιαδήποτε παράνομη πράξη, υποστηρίζοντας ότι η εγκύκλιος που ίσχυε δεν απαιτούσε ύπαρξη γεωργικής ή κτηνοτροφικής δραστηριότητας, αλλά μόνο τη διατήρηση των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση» – δηλαδή, να μην ξεπερνούν τα 70 εκατοστά σε ύψος.
Η υπεράσπιση τονίζει ότι τα μισθωτήρια που προσκομίστηκαν ήταν αυθεντικά. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου.