Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την επιβολή νέου φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, στο πλαίσιο αναζήτησης αυτόνομων πηγών χρηματοδότησης για τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Η συγκεκριμένη πρόταση, γνωστή ως «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη», περιγράφεται σε προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο αποκάλυψαν οι Financial Times και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα. Για να τεθεί όμως σε εφαρμογή απαιτείται ομοφωνία από τα κράτη μέλη, των οποίων οι διαθέσεις παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Βάσει των πληροφοριών, ο φόρος θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με ετήσιο καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, αφού συνυπολογιστούν κρατικές ενισχύσεις και φορολογικές επιβαρύνσεις, με την ΕΕ να ορίζει τον όρο «καθαρός κύκλος εργασιών» ως το σχετικό μέγεθος αναφοράς.
Το σχέδιο προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες που έχουν παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά θα υπόκεινται στον φόρο, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους. Παράλληλα, με τη χρήση ενός «συστήματος ομαδοποίησης», θα επιβάλλονται μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους με υψηλότερα καθαρά έσοδα.
Ως προς τους λόγους που οδηγούν την ηγεσία της ΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση, πηγές αναφέρουν ότι οι αυξημένες και πρωτόγνωρες ανάγκες σε χρηματοδότηση, κυρίως σε τομείς όπως η κοινή άμυνα, απαιτούν, σύμφωνα με τους FT, μια «ριζοσπαστική προσέγγιση» στο ζήτημα των εσόδων.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι μεγάλες εταιρείες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο και δραστηριοποιούνται σε μία γεωγραφική περιοχή με περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης.
Η παρουσίαση της πρότασης έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, παράλληλα με την ανακοίνωση των σχεδίων δαπανών που αφορούν τον επόμενο επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό.