Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι εορταστικές συνήθειες περιλαμβάνουν αυξημένη κατανάλωση τροφής και ποτών, το πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αναμένεται να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους. Η Αμερικανική Ένωση Διατροφής και Διαιτολογίας, με αφορμή την πρόσφατη Ημέρα των Ευχαριστιών, τονίζει τη σημασία της διατροφής στη διαχείριση αυτής της πεπτικής διαταραχής, η οποία επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στις ΗΠΑ.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται όταν το γαστρικό οξύ επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα, πόνο στο στήθος, ναυτία, ή έμετο. Συχνά, τα φάρμακα που μειώνουν την έκκριση των γαστρικών οξέων χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Η διαιτολόγος Julie Stefanski επισημαίνει ότι ορισμένες τροφές και διατροφικές συνήθειες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Συνιστάται:
- η αποφυγή τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα, όπως μέντα, σοκολάτα, αλκοόλ, καφεΐνη, όξινα και πικάντικα τρόφιμα
- η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων για να μειωθεί η πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο.
- η περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών τροφών και η επιλογή απαλών πρωτεϊνών.