Ο φούρνος θα γεμίσει αρώματα και το σπίτι θα μοσχομυρίσει από τα κλασικά και αγαπημένα γεμιστά της μαμάς, με κουκουνάρι και σταφίδα. Αυτά τα γεμιστά είναι απόλαυση από το ταψί, την επόμενη μέρα και ακόμη και κρύα. Γιατί γεμιστά σαν της μαμάς δεν υπάρχουν!
Υλικά:
- 6 μέτριες ώριμες ντομάτες
- 6 πράσινες πιπεριές + 1 ψιλοκομμένη για τη γέμιση
- 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 3/4 φλιτζανιού ρύζι τύπου Καρολίνα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο ή άνηθο (προαιρετικά)
- 3-4 κουτ. σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες (προαιρετικά)
- 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μπαστούνια
- 1 ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- 5-6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση της Συνταγής:
Βήμα 1
Πλένουμε και αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, κρατώντας τα «καπάκια» τους. Πολτοποιούμε το εσωτερικό τους. Βουτάμε τις πιπεριές σε βραστό νερό για 3 λεπτά για να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζουμε.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την ψιλοκομμένη πιπεριά σε μισό φλιτζάνι λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αρωματικά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα 2/3 της πολτοποιημένης ντομάτας. Όταν η γέμιση πάρει μια δυο βράσεις, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και ζάχαρη και τις γεμίζουμε κατά τα 3/4 περίπου. Κλείνουμε με τα «καπάκια» τους.
Βήμα 4
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας με ένα φλιτζάνι λάδι και με όσο νερό χρειαστεί ώστε, ρίχνοντάς το στο ταψί, η στάθμη του να φτάνει σε ύψος τα 2 εκ.
Βήμα 5
Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
Καλή απόλαυση!