Τα καλοκαιρινά βλίτα δεν είναι μόνο για εξαιρετικές σαλάτες, αλλά γίνονται και νόστιμοι κεφτέδες. Ας τα μετατρέψουμε λοιπόν σε κεφτέδες και να τα συνοδεύσουμε με μια υπέροχη σκορδαλιά.
Υλικά που θα χρειαστούν:
Για τους Κεφτέδες:
- 3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και βρασμένες
- 750γρ. βλίτα (καθαρό βάρος)
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, χοντροτριμμένη
- 2 μεγάλα αβγά
- 150γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
- 100γρ. κασέρι, τριμμένο
- 50γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλεύρι για το τηγάνισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη Σκορδοχτυπητή:
- 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένη
- 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου από βαζάκι ή σπιτική
- 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 100ml γάλα φρέσκο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Ρίχνετε τα βλίτα και τα πιέζετε με μια πιρούνα για να βυθιστούν πλήρως στο νερό.
- Τα αφήνετε να βράσουν για 8-10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα ξαναρχίσει να βράζει, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Βήμα 2:
- Στραγγίζετε τα βλίτα καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο.
- Μόλις κρυώσουν αρκετά, τα στύβετε καλά και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.
Βήμα 3:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνετε τις βρασμένες πατάτες με πιρούνι.
- Προσθέτετε τα βλίτα και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τα αβγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό, εύπλαστο μείγμα.
Βήμα 4:
- Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνετε ποσότητες από το μείγμα και τις πλάθετε με λαδωμένα χέρια σε μικρές κροκέτες.
- Τις αλευρώνετε ελαφρώς.
Βήμα 5:
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε ελαιόλαδο ώστε να καλυφθούν τα πλαϊνά σε ύψος 2 εκ.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζετε τις κροκέτες σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζετε τις κροκέτες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
- Τις σερβίρετε ζεστές.
Βήμα 6:
- Σε ένα μούλτι, πολτοποιείτε όλα τα υλικά για τη σκορδοχτυπητή.
- Προσθέτετε σταδιακά το γάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.
Με αυτά τα βήματα, έχετε έτοιμους τους γευστικούς κεφτέδες με βλίτα και τη συνοδευτική σκορδοχτυπητή. Καλή απόλαυση!