Ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει καλά λιπαρά και ποικιλία φυτικών τροφών, πλούσιων σε φυτοθρεπτικά συστατικά, μπορείτε να επηρεάσετε θετικά την υγεία και τη μνήμη σας. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά, θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία και βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.
Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι η μνήμη σχετίζεται με τη διατροφή. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρια, καλά λιπαρά, βότανα και σπόροι βελτιώνουν τη λειτουργία της μνήμης.
Φρούτα
- Μούρα: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προστατεύουν τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση και άνοια.
- Βατόμουρα: Πηγή ανθοκυανίνης και φλαβονοειδών, που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Σταφύλια: Περιέχουν ρεσβερατρόλη, που ενισχύει τη μνήμη. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.
- Καρπούζι: Έχει υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και παρέχει νερό που ωφελεί τον εγκέφαλο.
- Αβοκάντο: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνει τη μνήμη βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Λαχανικά
- Παντζάρια: Πλούσια σε νιτρικά άλατα, διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και επιτρέπουν περισσότερο οξυγονωμένο αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο.
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, μειώνουν την απώλεια μνήμης.
- Χόρτα: Πλούσια σε φυλλικό οξύ, βελτιώνουν τη μνήμη μειώνοντας τη φλεγμονή.
Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια
Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων είναι το πλιγούρι, το κουσκούς, τα ρεβίθια, η βρώμη, οι γλυκοπατάτες και τα μαύρα φασόλια. Αυτά παρέχουν αργή, διαρκή παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του.
Θαλασσινά
- Λιπαρά ψάρια: Όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βελτιώνουν τη μνήμη.
- Οστρακοειδή και μαλακόστρακα: Όπως τα στρείδια και οι γαρίδες, είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, που βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μνήμης.
Καλά λιπαρά
- Ελαιόλαδο: Παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις.
- Ξηροί καρποί: Όπως τα καρύδια, είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν την υγεία των αγγείων.
Βότανα και σπόροι
- Σπόροι κακάο: Πλούσιοι σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, προστατεύουν από την LDL χοληστερόλη και θρόμβους αίματος.
- Δεντρολίβανο και μέντα: Βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύουν τη μνήμη.
- Σουσάμι: Πλούσιο σε τυροσίνη, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, βοηθά στη λειτουργία της μνήμης.
- Σαφράν: Επηρεάζει θετικά άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ.
Συμπέρασμα
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με καλά λιπαρά και φυτικές τροφές μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο και τη μνήμη.