Αν αποκτήσατε πρόσφατα μια φριτέζα αέρος και δεν έχετε ακόμη εξοικειωθεί με τις δυνατότητές της, σας έχουμε μια απλή και γρήγορη συνταγή για σπιτικά πατατάκια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Η φριτέζα αέρος είναι μια από τις διατροφικές τάσεις του 2023, καθώς είναι πιο οικονομική (σε σύγκριση με το φούρνο) και χρειάζεται ελάχιστο λάδι (σε σύγκριση με την παραδοσιακή φριτέζα). Επίσης, απαιτεί λιγότερο χρόνο ψησίματος, καθώς η λειτουργία θερμού αέρα είναι πιο αποδοτική. Αν δεν έχετε ακόμη μία, ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε, καθώς ο ανταγωνισμός έχει ρίξει τις τιμές.
Υλικά που θα χρειαστείτε για 6 μερίδες
- 2 μεγάλες πατάτες
- Ελαιόλαδο σε σπρέι
- 1/2 κουτάλια της σούπας θαλασσινό αλάτι
- Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός ή φρέσκο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το air fryer στους 180°C.
- Κόψτε τις πατάτες. Χρησιμοποιήστε ένα μαντολίνο ή κόφτη λαχανικών για να κόψετε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες.
- Μεταφέρετε τις κομμένες πατάτες σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέστε αρκετό παγωμένο νερό ώστε να τις καλύψει. Αφήστε τις πατάτες να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Στραγγίστε και προσθέστε νέο παγωμένο νερό, μουλιάζοντας για άλλα 15 λεπτά.
- Στραγγίστε τις πατάτες και τοποθετήστε τις σε πετσέτες κουζίνας, σκουπίζοντάς τες μέχρι να είναι τελείως στεγνές.
- Ψεκάστε τις πατάτες με ελαιόλαδο σε σπρέι και πασπαλίστε τις με το αλάτι.
- Τοποθετήστε τις φέτες πατάτας ανά μερίδες, σε μονή στρώση, στο λαδωμένο καλάθι του air fryer. Ψήστε για 15-17 λεπτά, ανακατεύοντας και αναποδογυρίζοντάς τες ανά 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τα πατατάκια με μαϊντανό ή δεντρολίβανο.
Συμβουλές:
- Αν τα πατατάκια σας βγαίνουν μαλακά, ψήστε τα για λίγο ακόμη.
- Επειδή οι κατάλληλες θερμοκρασίες ψησίματος διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα, οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να ποικίλουν. Ξεκινήστε να τσεκάρετε το φαγητό σας στον ελάχιστο προτεινόμενο χρόνο και αν δεν είναι έτοιμες, προσθέστε χρόνο μέχρι να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.