Δείτε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή για να ζυμώσετε και να ψήσετε μια fougasse με πράσινες ελιές, το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί δηλαδή, που είναι αρκετά επίπεδο και θυμίζει την ιταλική φοκάτσια, με σχήμα φύλλου.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι για ψωμί, συν επιπλέον για το πλάσιμο
- 40 πράσινες ελιές, εκπυρηνωμένες
- 370 ml χλιαρό νερό
- 10 γραμμάρια θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου
- 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- Λίγο ψιλό σιμιγδάλι
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό. Ζυμώστε το μείγμα με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
Βήμα 2: Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίστε το ζύμωμα. Δουλέψτε τη ζύμη τεντώνοντάς την και ζυμώνοντάς την για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική.
Βήμα 3: Τοποθετήστε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1 ώρα ώστε να φουσκώσει.
Βήμα 4: Ανοίξτε τη ζύμη σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και σιμιγδάλι. Χωρίστε τη στα δύο και πιέστε ελαφρά κάθε κομμάτι με τα δάχτυλά σας, δίνοντάς του οβάλ σχήμα.
Βήμα 5: Τοποθετήστε τα ψωμιά σε δύο ταψιά. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο κοπής πίτσας, χαράξτε σχήματα στη ζύμη που να μοιάζουν με φύλλο. Τεντώστε απαλά τη ζύμη για να ανοίξουν οι χαρακιές. Αφήστε τα ψωμιά να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Βήμα 6: Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Πριν το ψήσιμο, τοποθετήστε τις ελιές στη ζύμη και περιχύστε με λίγες σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο. Ψήστε στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να ροδίσει.
Καλή απόλαυση!