Ετοιμάστε και απολαύστε μυρωδάτες μπάμιες ψημένες με καλό ελαιόλαδο, σκόρδο και ζουμερές ντομάτες.
Υλικά που θα χρειαστείτε για 6 μερίδες:
- 1,5 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες
- 250 ml ξίδι
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 5-6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 300 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, μαυροπίπερο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1:
- Βάλτε τις καθαρισμένες μπάμιες σε μια λεκάνη με 3 λίτρα νερό, το ξίδι και τη 1 κουτ. σούπας αλάτι. Ανακατέψτε και αφήστε τις για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, στραγγίστε τις μπάμιες σε σουρωτήρι, χωρίς να τις ξεπλύνετε.
Βήμα 2:
- Σε έναν ταβά ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το σκόρδο και τις μπάμιες και ανακατέψτε απαλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Βήμα 3:
- Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, λίγο αλάτι και 1/2 ποτήρι νερό. Σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 4:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
Βήμα 5:
- Μεταφέρετε το φαγητό σε ένα ταψί, τακτοποιήστε το όμορφα και ψήστε για 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίστε, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και μαυροπίπερο, και ψήστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μείνουν μόνο οι μπάμιες με το λάδι τους.
Συμβουλές:
- Καθαρίστε τις μπάμιες μία προς μία, κόβοντας τα κοτσανάκια τους περιμετρικά, αφαιρώντας μόνο το σκληρό τους μέρος. Μην βάλετε βαθιά το μαχαίρι, γιατί θα βγάλουν πολλά «σάλια» κατά το μαγείρεμα.
- Αφήστε τις μπάμιες σε νερό με ξίδι και αλάτι για τουλάχιστον 1 ώρα. Έτσι θα παραμείνουν ντούρες αλλά και τρυφερές κατά το μαγείρεμα.
Καλή σας όρεξη!