Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αναδεικνύει την τέχνη του ψησίματος στη σχάρα, και τα λαχανικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Εδώ είναι 12 πολύτιμα μυστικά για να ψήσετε λαχανικά με τέλειο αποτέλεσμα:
- Αν ψήνετε σε θράκα από κάρβουνα, προτιμήστε να το κάνετε όταν τα κάρβουνα έχουν “χωνέψει” και είναι άσπρα, χωρίς φλόγες, σε μέτρια θερμοκρασία.
- Εάν χρησιμοποιείτε σχαροτήγανο, φροντίστε να το έχετε προθερμάνει για 2-3 λεπτά σε υψηλή ένταση ώστε να δημιουργηθούν όμορφες μαύρες γραμμές στα λαχανικά.
- Κόψτε τα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.λπ.) κατά μήκος σε μακρόστενα κομμάτια. Χρησιμοποιήστε λαβίδα για το γύρισμά τους ώστε να μην πέσουν μέσα στις σχάρες.
- Η σχάρα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρή και περασμένη με συρματόβουρτσα για να μην κολλάνε τα τρόφιμα.
- Μαρινάρετε τα λαχανικά σας σε ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με αλάτι, ή απλά αλείψτε τα με λάδι χρησιμοποιώντας πινέλο. Προσέξτε να μην έχουν υπερβολικό λάδι όταν τα τοποθετείτε στη σχάρα για να μην αρπάξουν φλόγες.
- Τοποθετήστε τα λαχανικά διαγώνια στη σχάρα και γυρίστε τα σε γωνία 90° για να δημιουργηθούν όμορφες διαγώνιες γραμμές. Οι μαύρες αυτές γραμμές είναι όλη η νοστιμιά.
- Μπορείτε να φτιάξετε σουβλάκια λαχανικών. Για να τα γυρνάτε εύκολα, περάστε δύο καλαμάκια παράλληλα μέσα από τα λαχανικά. Αυτή η τεχνική λειτουργεί καλά για ροδέλες κρεμμυδιού, πιπεριές, μανιτάρια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.
- Οι ντομάτες γίνονται πολύ πιο νόστιμες όταν ψηθούν, ειδικά αν κοπούν στη μέση για να μην διαλυθούν. Προσέξτε όταν τις βγάζετε, καθώς παραμένουν καυτές για αρκετή ώρα.
- Το κουνουπίδι είναι εντυπωσιακά γευστικό στη σχάρα, είτε ως ολόκληρο κεφάλι, είτε κομμένο σε φέτες ή μπουκετάκια. Αφήστε μερικά κομμάτια να μαυρίσουν για επιπλέον γεύση και σερβίρετε με ταχινοσαλάτα.
- Στα ψημένα λαχανικά ταιριάζει το λαδολέμονο, το μπαλσάμικο, ανθός αλατιού και πολτοποιημένο σκόρδο με αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Επίσης, ένα ντιπ με γιαούρτι, δυόσμο ή άνηθο, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο είναι εξαιρετικό.
- Μια γευστική έκπληξη είναι να ψήσετε βρασμένα πικρά χόρτα όπως σταμναγκάθι σε σίτα πάνω από τα κάρβουνα για λίγα λεπτά ώστε να πάρουν καπνιστή γεύση.
- Για πατάτες στη σχάρα, προτείνεται να τις περάσετε πρώτα από τα μικροκύματα ή να τις βράσετε, ώστε να είναι εσωτερικά μαγειρεμένες. Λαδώστε τις πριν το ψήσιμο για να γίνουν τραγανές και μελωμένες.