Το κλειδί για αυτή τη συνταγή είναι να ψηθεί καλά το αρνί και οι μπάμιες να μην λιώσουν.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1½ κιλό αρνί (χωρίς κόκαλο), κομμένο σε μερίδες
- 1½ κιλό μπάμιες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή μισό φλιτζάνι βούτυρο + μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2½ φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα
- ½ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ζάχαρη
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1:
- Πλύνετε καλά τις μπάμιες και με κοφτερό μαχαίρι καθαρίστε προσεκτικά το κοτσανάκι τους, δημιουργώντας έναν κώνο χωρίς να σκίσετε τον καρπό τους.
- Απλώστε τις σε ταψί, ραντίστε με το ξίδι και λίγο αλάτι και αφήστε τες στην άκρη ή στον ήλιο για περίπου 1 ώρα. Ξεπλύνετε και στραγγίστε τις.
Βήμα 2:
- Αλατοπιπερώστε το κρέας και αλευρώστε το ελαφρά. Ζεστάνετε το λάδι (ή το μίγμα βούτυρο και λάδι) και καβουρδίστε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά.
Βήμα 3:
- Ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Βράστε το κρέας για 40 λεπτά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
Βήμα 4:
- Μεταφέρετε το κρέας σε γάστρα (καλύτερα πήλινη) και αραδιάστε από πάνω τις μπάμιες σε σειρές.
- Ρίξτε από πάνω τη σάλτσα του φαγητού και λίγο ζάχαρη. Σκεπάστε το σκεύος με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήστε το στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθούν οι μπάμιες.
Καλή όρεξη!