Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό συστατικό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ως συμπλήρωμα διατροφής, γνωστό κυρίως για την κουρκουμίνη, μια χημική ένωση που περιέχει, με υποσχόμενα οφέλη όπως η ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις, η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της κινητικότητας.
Στην Ταϊλάνδη, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται συχνά σε μορφή μπαχαρικού ή συμπληρωμάτων για την ανακούφιση από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία, ανέφερε ο δρ. Κριτ Πονγκπιρούλ, αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τσουλαλόνγκορν στη Μπανγκόκ. Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν αξιολογήσει τα οφέλη του κουρκουμά παραμένουν περιορισμένες.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, ο δρ. Πονγκπιρούλ και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν τα συμπληρώματα κουρκουμίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία, μια συχνή γαστρεντερική διαταραχή που προκαλεί πόνο στο στομάχι, αίσθημα πληρότητας, ναυτία και φούσκωμα μετά τα γεύματα.
Η μελέτη, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, περιλάμβανε 206 άτομα με λειτουργική δυσπεψία, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε 20 χιλιοστόγραμμα ομεπραζόλης (φάρμακο που μειώνει το οξύ του στομάχου) καθημερινά, η δεύτερη λάμβανε δύο κάψουλες κουρκουμίνης των 250 χιλιοστόγραμμων τέσσερις φορές την ημέρα, και η τρίτη ομάδα συνδύαζε την ομεπραζόλη με την κουρκουμίνη.
Από τους 151 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, όλες οι ομάδες ανέφεραν παρόμοια μείωση των συμπτωμάτων, όπως πόνος, ρέψιμο, καούρα και φούσκωμα, στις τέσσερις και στις οκτώ εβδομάδες.
Ο δρ. Πονγκπιρούλ σημείωσε ότι η κουρκουμίνη φαινόταν να είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της λειτουργικής δυσπεψίας με την ομεπραζόλη. Αν και οι παρενέργειες ήταν ελάχιστες, οι συγγραφείς επεσήμαναν την ανάγκη για μακροχρόνιες μελέτες ώστε να αξιολογηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι και τα οφέλη των συμπληρωμάτων.
Ο δρ. Μπράιαν Λέισι, γαστρεντερολόγος και καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο στη Φλόριντα, ανέφερε στους New York Times ότι, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, θα ήταν επιφυλακτικός να συστήσει συμπληρώματα κουρκουμίνης στους ασθενείς του με βάση μόνο αυτή τη μελέτη.
Ο δρ. Λέισι τόνισε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν πιο αξιόπιστα εάν η μελέτη περιλάμβανε μια ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο (placebo), καθώς έτσι θα μπορούσε να καθοριστεί αν οι βελτιώσεις ήταν αποτέλεσμα της θεραπείας ή άλλων παραγόντων, όπως το φαινόμενο placebo.
Η δρ. Μαχτάμπ Τζαφάρι, καθηγήτρια Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προειδοποίησε ότι οι ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κουρκουμίνη χωρίς ιατρική συμβουλή. Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους από τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στις ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία για τα προϊόντα αυτά είναι περιορισμένη.
Η δρ. Τζάνετ Φανκ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανέφερε ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη είναι από τα πιο μελετημένα συμπληρώματα διατροφής. Σε ανασκόπηση 389 κλινικών δοκιμών, αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις της κουρκουμίνης σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η οστεοαρθρίτιδα, οι πεπτικές διαταραχές, ο καρκίνος και η άνοια. Αν και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, σημείωσε ότι οι μελέτες ήταν συχνά μικρής κλίμακας και δεν ήταν καλά σχεδιασμένες.
Η δρ. Τζαφάρι κατέληξε ότι, παρά τις θετικές ενδείξεις για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της κουρκουμίνης, η έλλειψη μεγάλης κλίμακας μελετών και αυστηρών κανονισμών την αποτρέπει από το να συστήσει την αγορά συμπληρωμάτων κουρκουμίνης.