Η πολιτική προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι τουλάχιστον 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού στην ανακηρυγμένη ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι, στην περιοχή της Χαν Γιούνις (νότια), ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι στόχευσαν «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς.
«Ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν 40 νεκροί και 60 τραυματίες» σε κοντινά νοσοκομεία μετά το χτύπημα, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάιρ, αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας της Γάζας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι ομάδες μας συνεχίζουν να αναζητούν δεκαπέντε αγνοούμενους μετά τον βομβαρδισμό που έπληξε σκηνές εκτοπισμένων στο Αλ Μαουάσι», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πηγές της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 20 σκηνές πήραν φωτιά, ενώ οι ισραηλινοί πύραυλοι προκάλεσαν κρατήρες βάθους έως εννέα μέτρων.
«Ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν στη σφαγή στο Αλ Μαουάσι», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, άλλο στέλεχος της πολιτικής προστασίας.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχευσε «σημαντικά στελέχη της Χαμάς που δρούσαν σε κέντρο διοίκησης ενσωματωμένο στην ανθρωπιστική ζώνη στη Χαν Γιούνις», υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκράτες αυτοί συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και του Ισραήλ».
«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται πολιτικές και ανθρωπιστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής ζώνης, για να επιδίδονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», ανέφερε.
Η Χαμάς αρνήθηκε την παρουσία των στρατιωτικών της στελεχών στην περιοχή που χτυπήθηκε, δηλώνοντας ότι «οι ισχυρισμοί της κατοχής για την παρουσία μαχητών της αντίστασης είναι ψευδείς».
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα, με κάποιες οικογένειες να έχουν φύγει δέκα και περισσότερες φορές.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 41.000 ανθρώπων και έχουν δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.