Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε δύο γυναίκες που είχαν διαδώσει ψευδείς φήμες στο διαδίκτυο σχετικά με την Μπριζίτ Μακρόν, τη σύζυγο του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η φήμη, που είχε διαδοθεί κυρίως σε ακροδεξιούς κύκλους στις ΗΠΑ, ισχυριζόταν ότι η Μπριζίτ Μακρόν ήταν τρανς γυναίκα, κάτι που ήταν ψευδές.
Οι δύο κατηγορούμενες καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 500 ευρώ με αναστολή και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν αποζημίωση 8.000 ευρώ στην Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, ο οποίος επίσης είχε προσφύγει εναντίον τους.
Η Μπριζίτ Μακρόν δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ούτε κατά την ανακοίνωση της απόφασης.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρισκόταν ο ψευδής ισχυρισμός, ο οποίος επανερχόταν τακτικά στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μετά την εκλογή του Μακρόν το 2017, ότι η Μπριζίτ Τρονιέ (όπως είναι το πατρώνυμό της) δεν υπήρξε ποτέ: ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ πήρε αυτό το όνομα αφού άλλαξε φύλο.
Οι δύο γυναίκες συνέβαλαν στη διάδοση της φήμης το 2021, μέσω μιας τετράωρης «συνέντευξης» που προβλήθηκε από το κανάλι της μίας στο YouTube. Σε αυτήν, η Αμαντίν Ρουά, που δηλώνει «μέντιουμ», ρωτούσε την Νατάσα Ρεΐ, «ανεξάρτητη, αυτοδίδακτη δημοσιογράφο» πώς ανακάλυψε αυτήν την «απάτη» και το «κρατικό ψέμα».
Η Νατάσα Ρεΐ δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία λόγω ασθενείας, ενώ δεν έγινε δεκτό ούτε το αίτημά της για αναβολή. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη και ένα μέρος του ακροατηρίου αναγκάστηκε να μείνει έξω από αυτήν.
Σε αυτήν την τετράωρη συνέντευξη, οι δύο γυναίκες έδειξαν φωτογραφίες της Μπριζίτ Μακρόν και της οικογένειάς της, αναφέρθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποτίθεται ότι υποβλήθηκε, ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι η μητέρα των τριών παιδιών της και έδωσαν προσωπικές πληροφορίες για τον αδελφό της.
Η Μπριζίτ Μακρόν προσέφυγε εναντίον τους για δυσφήμιση τον Ιανουάριο του 2022.
Πολλές πολιτικοί σε όλον τον κόσμο έχουν πέσει θύματα ψευδών ειδήσεων τρανσφοβικού χαρακτήρα, όπως η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.