Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή NEWSROOM με τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, σχολίασαν την αποκάλυψη απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, μια υπόθεση που οδηγεί σε ελέγχους άλλους 100 γιατρούς.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «όποιος διαπράττει απάτη, ανεξάρτητα από την ιδιότητά του, πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του». Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για κάποιον επειδή είναι γιατρός και η νομοθεσία ισχύει αυστηρά για όλους, ανεξαρτήτως επαγγελματικού ρόλου.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε σε δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα αγοράς φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, κάτι που, όπως είπε, δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται ούτε στην Ελλάδα. Το δεύτερο σχετίζεται με την ανάγκη ταυτοποίησης των ατόμων που αγοράζουν φάρμακα, για να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα προορίζονται για τον σωστό ασθενή.
Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης φαρμάκων χωρίς συνταγή έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση κατά 20%, δείχνοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι «η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης μόλις ξεκινά». Ο ανακριτής καλείται να συνεχίσει την έρευνα για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι. Σημείωσε ότι το σύστημα συνταγογράφησης είχε ελλιπείς ασφαλιστικές δικλείδες και χρειάζεται ανανέωση.
Ο κ. Μαντάς κατέληξε λέγοντας πως τα κακουργήματα που έχουν αποδοθεί στους κατηγορούμενους επισύρουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, ενώ οι βαρύτατες κατηγορίες, όπως εγκληματική οργάνωση και απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποινές έως και 20 χρόνια φυλάκισης.