Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας, στη Γεωργία, το βράδυ της Δευτέρας (28/10), αμφισβητώντας τα επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ότι παραποίησε τη λαϊκή ψήφο για να παραμείνει στην εξουσία.
Η διαμαρτυρία ξεκίνησε ειρηνικά, ενώ την ίδια στιγμή οι δυτικές κυβερνήσεις εξετάζουν πιθανές αντιδράσεις απέναντι στα αμφιλεγόμενα εκλογικά αποτελέσματα. Στη Γεωργία, ωστόσο, αυξάνεται ο κίνδυνος για βίαιες συγκρούσεις καθώς η αντιπολίτευση κινητοποιεί τους υποστηρικτές της και το «Γεωργιανό Όνειρο» φαίνεται να προετοιμάζει την ανάπτυξη δυνάμεων καταστολής για να ελέγξει την κατάσταση.
Η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, την Κυριακή (27/10) αμφισβήτησε δημοσίως την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων σε μια ομιλία της. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας (CEC), την οποία ελέγχει το κυβερνών κόμμα, το «Γεωργιανό Όνειρο» κέρδισε περίπου το 54% των ψήφων, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο που είχε λάβει στις εκλογές του 2020. Ωστόσο, η Ζουραμπισβίλι και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «αναξιόπιστα» και «παραποιημένα».
«Ως το τελευταίο εναπομείναν ανεξάρτητο αξίωμα σε αυτή τη χώρα, λέω ότι δεν αναγνωρίζω αυτή την ψηφοφορία», τόνισε η Ζουραμπισβίλι, προσθέτοντας ότι «η αποδοχή αυτών των εκλογών ισοδυναμεί με αποδοχή της ρωσικής κατάληψης της Γεωργίας».
Στην ίδια ομιλία, η Ζουραμπισβίλι κατηγόρησε τον επίτιμο πρόεδρο του «Γεωργιανού Ονείρου» και δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας, υποστηρίζοντας στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Η πρόεδρος, πλαισιωμένη από ηγέτες της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη λαϊκή ψήφο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια στην προστασία της δημοκρατίας στη Γεωργία.
«Θα ήθελα να ζητήσω από τους εταίρους μας, τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, να σταθούν στο πλευρό του λαού [της Γεωργίας], διότι αυτές οι εκλογές δεν λειτούργησαν, τίποτα δεν μπορεί να τις καταστήσει νόμιμες», είπε χαρακτηριστικά η Ζουραμπισβίλι, όπως ανέφερε το Eurasianet.
Το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», από την πλευρά του, απορρίπτει τις κατηγορίες για χειραγώγηση της ψήφου και κατηγορεί την αντιπολίτευση και τις ομάδες παρακολούθησης για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ηρακλί Κομπαχίτζε, σχολίασε ότι αυτές οι κατηγορίες στοχεύουν στην υπονόμευση της συνταγματικής τάξης.
«Για άλλη μια φορά, αυτές οι δυνάμεις στρέφονται κατά της συνταγματικής τάξης σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κομπαχίτζε, προσθέτοντας: «Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το κράτος ελέγχει την κατάσταση και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τη συνταγματική τάξη σε αυτή τη χώρα».