Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ως τιμώμενο πρόσωπο στη διάσκεψη για τα 40 χρόνια του Αραβικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων στην Τύνιδα, τόνισε την ανάγκη για μια νέα Ευρω-μεσογειακή Πρωτοβουλία, επικεντρωμένη στην Ειρήνη, την Ασφάλεια και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό είδος ηγεσίας από τη Δύση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έναν ηγετικό ρόλο που αποδέχεται έναν πολυπολικό κόσμο, χωρίς κυριαρχία μόνο των ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τη διπλωματική της ισχύ για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία και να προωθήσει την κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Ισραήλ εάν δεν επιστρέψουν οι όμηροι.
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας πρότεινε ότι η μεσογειακή διάσταση θα πρέπει να είναι κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής, με έμφαση στον βιομηχανικό τομέα, την ενεργειακή πολιτική, την πράσινη ατζέντα και τη μεταναστευτική διαχείριση. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της, κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα και να ενισχύσει τη φορολογία του πλούτου και την κοινή διαχείριση του χρέους.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατέκρινε τη ρητορική μίσους του Ντόναλντ Τραμπ κατά των μεταναστών και υποστήριξε την ανάγκη για μια μεταναστευτική πολιτική που θα προάγει τη νόμιμη, ασφαλή και ομαλή μετανάστευση, ενώ θα σέβεται την ανθρώπινη ζωή, θα προωθεί τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και θα αντιμετωπίζει τους διακινητές.
Επίσης, πρότεινε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει το εργατικό της δυναμικό για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η διαφορά παραγωγικότητας οφείλεται στην αύξηση του αμερικανικού εργατικού δυναμικού. Τόνισε πως η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να επιδιώκει στρατηγική αυτονομία, προκειμένου να υποστηρίξει τις ανάγκες του λαού της σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση προς έναν πολυπολικό κόσμο, όπου ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει σημαντικός αλλά όχι κυρίαρχος. Υποστήριξε τη δημιουργία μιας πολυμερούς αρχιτεκτονικής που θα δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερότητα, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή.
Για το Ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Στεκόμαστε ενεργά κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει όλη τη διπλωματική της δύναμη για ειρήνη βάσει του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Παλαιστίνη, τόνισε την ανάγκη για καταδίκη της τρομοκρατίας και επεσήμανε: «Είναι σημαντικό να καταδικάσουμε την τρομοκρατία και κάθε κράτος που την υποστηρίζει. Αλλά η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών από ισραηλινές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και επιστροφή των ομήρων, προειδοποιώντας για ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Ισραήλ αν δεν υπάρξει πρόοδος.