Ο βραβευμένος συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής Θανάσης Βαλτινός, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 92 ετών. Γεννημένος το 1932 στον οικισμό «Του Καράτουλα», ο Βαλτινός υπήρξε σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων και διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, ο Βαλτινός φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης λόγω κατοχικών και μετακατοχικών μετακινήσεων της οικογένειάς του. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σχολή κινηματογράφου.
Μετά το 1974, ταξίδεψε σε Αγγλία, Δυτικό Βερολίνο και ΗΠΑ, ενώ η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία έγινε το 1958 με το διήγημα «Κατακαλόκαιρο». Το 1963, δημοσίευσε το αφήγημα «Η κάθοδος των εννιά» στο περιοδικό «Εποχές», το οποίο μεταφράστηκε αργότερα στα γερμανικά.
Στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Βαλτινός ασχολήθηκε με τη μετάφραση τραγωδιών και τη συγγραφή σεναρίων, όπως οι «Τρωάδιτισσες» του Ευριπίδη και η «Ορέστεια» του Αισχύλου, που παρουσιάστηκαν στα Επιδαύρια σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Στον κινηματογράφο, συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών «Μέρες του ‘36», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» και «Ταξίδι στα Κύθηρα».
Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κανών για το «Ταξίδι στα Κύθηρα» και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60», το Διεθνές Βραβείο Καβάφη και το βραβείο «Πέτρος Χάρης» της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1994, με την κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Ορθοκωστά» προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. Το 2012, του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων και Λογοτεχνίας από το υπουργείο Πολιτισμού.
Ανάμεσα στα σημαντικά έργα του περιλαμβάνονται τα «Η κάθοδος των εννιά», «Το συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη», «Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο», «Ορθοκωστά», «Ημερολόγιο 1836–2001» και πολλά άλλα, ενώ πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Η κηδεία του Θανάση Βαλτινού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Α’ Νεκροταφείο.