Μια νέα μελέτη από τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts υπογραμμίζει τη διατροφική αξία των φιστικιών Αιγίνης και αποκαλύπτει τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία των ματιών και της όρασης. Η έρευνα, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, συνέκρινε μια συνηθισμένη διατροφή με μια ενισχυμένη, στην οποία περιλαμβανόταν η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης. Οι συμμετέχοντες, μεσήλικες και ηλικιωμένοι, έδειξαν μέσα σε 12 εβδομάδες σημαντική βελτίωση στη χρωστική της ωχράς κηλίδας (MPOD), η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη οφθαλμικής υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας, μιας βασικής αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Ο δείκτης αυτός συνδέεται με την παρουσία λουτεΐνης, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα μάτια από το μπλε φως των οθονών και τη γήρανση.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φιστικιών Αιγίνης είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, όντας ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει μετρήσιμα ποσά αυτού του αντιοξειδωτικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο χουφτών φιστικιών Αιγίνης την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει την ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης, αυξάνοντας τα επίπεδά της στο αίμα σε μόλις 6 εβδομάδες. Η δρ. Tammy Scott, επικεφαλής της μελέτης και κλινική νευροψυχολόγος, επισήμανε πως τα φιστίκια περιέχουν υγιεινά λιπαρά που βοηθούν το σώμα να απορροφά πιο αποτελεσματικά τη λουτεΐνη.
«Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν τη σημασία της διατροφής στην υποστήριξη της υγείας των ματιών, ειδικά για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που κινδυνεύουν από μείωση της όρασης», δήλωσε η δρ. Scott.
Η λουτεΐνη, όμως, δεν ωφελεί μόνο την υγεία των ματιών. Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρα. Elizabeth Johnson, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπου δρα προστατευτικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές του εγκεφάλου. Η λουτεΐνη συσσωρεύεται επιλεκτικά στον εγκέφαλο, γεγονός που την καθιστά απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη γνωστική υγεία και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της γνωστικής παρακμής. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης σχετίζονται με βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, καθιστώντας τα φιστίκια Αιγίνης ιδανική προσθήκη σε μια διατροφή που υποστηρίζει τη γήρανση.
Η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης, μια απλή αλλά απολαυστική διατροφική επιλογή, φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία των ματιών και του εγκεφάλου, προάγοντας την υγιή γήρανση.