Το Ιράν θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τρεις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη συνεργασία της Τεχεράνης σε αυτό το θέμα.
Το κείμενο που υπέβαλαν αυτές οι χώρες στην Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Κυβερνητών, προκαλώντας αντιδράσεις από το Ιράν.
Οι συνομιλίες αναμένεται να περιλαμβάνουν και θέματα της περιφερειακής και διεθνούς κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Η ανακοίνωση αυτών των συνομιλιών έγινε από τον εκπρόσωπο της ιρανικής διπλωματίας, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο και τις προσδοκίες των συνομιλιών.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς στόχους και ότι αποσκοπεί κυρίως στην παραγωγή ενέργειας. Αρνείται κατηγορηματικά ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως υποστηρίζει η Δύση.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 έχει οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στην περιοχή, με το Ιράν να αυξάνει τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί προβλέπει ανώτατο όριο εμπλουτισμού μόλις στο 3,67%, ενώ το Ιράν έχει ανέβει στο 60%.
Ο νέος πρόεδρος του Ιράν έχει εκφράσει την επιθυμία του να διατυπώσει τις αμφιβολίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του μέσω διαλόγου με τις δυτικές χώρες.