Τα καρότα αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, πλούσια σε πλήθος θρεπτικών συστατικών που συντελούν στην προστασία της υγείας και την ευεξία.
Ένα από τα κυρίαρχα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα καρότα είναι η βιταμίνη Α, αλλά επίσης περιλαμβάνουν και άλλες σημαντικές βιταμίνες όπως Β1, Β2 και νιασίνη.
Αυτά τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν διάφορους τρόπους, είτε ωμά, είτε σε σαλάτες, τουρσί, ή ακόμα και μαγειρεμένα, όπως στην παρασκευή φασολάδας ή αρακά.
Η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών παθήσεων. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρότα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη Δρ. Martha Gulati, διευθύντρια του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.