Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από το μαστιχόδεντρο και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό και παραδοσιακό προϊόν της Χίου.
Οι ιδιότητες του μαστιχελαίου, δηλαδή του έλαιου της μαστίχας Χίου, έχουν διερευνηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά με σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και τον οργανισμό μας.
Συγκεκριμένα, το μαστιχελαίο έχει αποδειχθεί ότι:
- Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελεύθερες ρίζες που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας.
- Έχει πιθανή αντικαρκινική δράση εναντίον διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα.
- Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό και αντιβακτηριακό.
- Βοηθά στην επούλωση και μειώνει τη φλεγμονή, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα προβλημάτων όπως οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα και νόσος του Crohn.
- Μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηρίου του πυλωρού (H. Pylori), που προκαλεί έλκος στομάχου.
- Δρα εναντίον ορισμένων ιών, όπως ο ιός Herpes Simplex, που μολύνει κυρίως τα χείλη, το δέρμα και τα γεννητικά όργανα.
- Βοηθά στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.
- Βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους ασθενείς με διαβήτη.
- Δρα εναντίον μικροοργανισμών, όπως Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Lactobacillus plantarum, Pseudomonas fragi και Salmonella enteritidis.
- Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική για να προσδώσει νόστιμη γεύση σε πολλές συνταγές.