Όταν ο Σότζι Μοριμότο απολύθηκε από τη δουλειά του το 2018, ο προϊστάμενός του τον κατηγόρησε για έλλειψη πρωτοβουλίας και υποστήριξε ότι «δεν έκανε τίποτα» που να έχει αξία για την εταιρεία. Εντούτοις, η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως ο Μοριμότο, σήμερα 41 ετών, κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα κερδοφόρα καριέρα ακριβώς από το «να μην κάνει τίποτα».
Γνωστός ως «ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτα», ο Μοριμότο προσφέρει τις υπηρεσίες του προς ενοικίαση. Σύμφωνα με το CNBC, η καθημερινότητά του περιλαμβάνει την παροχή παρέας σε αγνώστους για διάφορες δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από την αναμονή στον τερματισμό ενός μαραθωνίου, έως τη συμμετοχή σε μια βιντεοκλήση με πελάτη που ανακαινίζει και καθαρίζει το δωμάτιό του. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, ένας πελάτης που δεν μπορούσε να παραστεί σε συναυλία με φίλο του, τον προσέλαβε για να τον αντικαταστήσει.
«Έχω βρεθεί σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, όπως το να περιμένω στην ουρά κάτω από τον καυτό ήλιο, να στέκομαι ώρες στο κρύο, ή να πηγαίνω σε πάρτι γεμάτα αγνώστους», δηλώνει ο Μοριμότο. Πατέρας ενός 7χρονου παιδιού, θεωρεί τις εμπειρίες αυτές μοναδικές, υποστηρίζοντας ότι του προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο που μόνο η συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να του δώσει.
Η πιο απαιτητική εργασία που έχει αναλάβει ήταν ένα 17ωρο ταξίδι σε σιδηροδρομική γραμμή, κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε 13 γύρους στη γραμμή Γιαμανότε. Επίσης, πολλές φορές καλείται απλώς να ακούσει τους πελάτες του σε δύσκολες στιγμές, διατηρώντας την επικοινωνία σε ένα ελάχιστο επίπεδο, αποφεύγοντας να παίξει τον ρόλο ψυχολόγου.
Το εισοδηματικό του μοντέλο, που αρχικά βασιζόταν σε σταθερές χρεώσεις, εξελίχθηκε στο «πλήρωσε ό,τι θες». Το 2022 έβγαλε περίπου 80.000 δολάρια, ενώ πλέον αφήνει τους πελάτες να αποφασίζουν την αμοιβή του. Παρότι δεν είναι σίγουρος αν αυτή η προσέγγιση είναι βιώσιμη, δηλώνει ότι απολαμβάνει τη διαδικασία και στοχεύει απλώς να ζει μια απλή ζωή.
Η παρουσία του έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πελάτες, προσφέροντάς τους ένα αίσθημα «κοινωνικής ασφάλειας». Για παράδειγμα, μια γυναίκα τον πλήρωσε για να βρίσκεται σε μια γωνία καφέ, καθώς παρέδιδε τα έγγραφα διαζυγίου της στον σύζυγό της. Η παρουσία του της προσέφερε επιπλέον θάρρος, χωρίς να επεμβαίνει ή να τραβάει την προσοχή.
Ο Μοριμότο εξηγεί ότι οι περισσότεροι πελάτες του δεν επιζητούν απαραίτητα συντροφικότητα, αλλά έναν τρόπο να αποφύγουν την αμηχανία. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Χιρόσι Όνο από το Πανεπιστήμιο Χιτοτσουμπάσι, η έλλειψη κοινωνικής ευχέρειας στην Ιαπωνία καθιστά τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαραίτητη για κάποιους.
Ο ίδιος ο Μοριμότο περιγράφει τη δουλειά του ως πηγή ικανοποίησης. «Κάθε στιγμή, από το πρώτο μήνυμα έως την ολοκλήρωση μιας συνάντησης, είναι για μένα πολύτιμη», αναφέρει. «Δεν υπήρχε τίποτε άλλο που να ήθελα πραγματικά να κάνω».