Σύμφωνα με το Politico, στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι της Μεσογείου, και ειδικότερα οι Ιταλοί, δεν ακολουθούν την «μεσογειακή διατροφή» όπως διαφημίζεται στις ΗΠΑ. Η πραγματική διατροφή τους βασίζεται σε φυσικά, τοπικά και αγνά προϊόντα, τα οποία είναι μακριά από τη βιομηχανική επεξεργασία. Η δίαιτα και η ελάχιστη κατανάλωση ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη διατροφή τους παλαιότερα.
Ο Αλεσάντρο Φορντ, δημοσιογράφος από τη Νικοτέρα της Ιταλίας, υπογραμμίζει ότι η ουσία της μεσογειακής διατροφής ήταν η αγνότητα και η τοπική παραγωγή των τροφίμων. Η υγιεινή διατροφή βασίζεται σε φρέσκα και φυσικά συστατικά, χωρίς να υποκύπτει στις επιπτώσεις της βιομηχανικής επεξεργασίας.
Οι ρίζες της μεσογειακής διατροφής φαίνεται να βρίσκονται στην «κουζίνα των φτωχών», όπου οι άνθρωποι έτρωγαν ό,τι παρήγαγε η τοπική φύση και η γεωργία. Η αγροτική κουζίνα της Μεσογείου αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής και διατροφής που είναι απομακρυσμένος από την βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων.
Ο Αλεσάντρο Φορντ επισημαίνει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει μετατραπεί από έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής σε ένα εργαλείο μάρκετινγκ, το οποίο προωθείται ως υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά απέχει από την πραγματική πρακτική των κατοίκων της Μεσογείου.
Οι έρευνες του Ancel Keys και η μελέτη των επτά χωρών ανέδειξαν τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν συνδυασμό φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου και ψαριών που έχει αποδειχθεί ωφέλιμος για την υγεία.