Μηνύματα προς Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέροντας τη πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και τη Διακήρυξη των Αθηνών. Τόνισε ότι η μόνη αναγνωρίσιμη διαφορά αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την επιθυμία του για επίλυση.
Σχετικά με το Κυπριακό, επανέλαβε την ανάγκη για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή. Όπως είπε: «Λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι μη λύση».
«Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και θα λειτουργήσει ως φορέας σταθερότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπογράμμισε τη σημασία αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, καλώντας σε διάλογο και επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για άμεση εκεχειρία και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα στην περιοχή απαιτεί τη λύση δύο κρατών.
Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χαρακτήρισε την κατάσταση βίαιη πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα. Στα Δυτικά Βαλκάνια, επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να τηρούν το Κράτος Δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες.
Για τα Δυτικά Βαλκάνια, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για στήριξη στην ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, αλλά, υπογράμμισε ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Όπως ανέφερε: «Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστει», απευθύνοντας σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.