Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ενοποιητικό στοιχείο στη συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παρουσία της στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και τα δημοσκοπικά ποσοστά της, που εκτοξεύτηκαν μετά την υπόθεση των Τεμπών, φαίνεται να έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Κουμουνδούρου.
Οι διαφωνίες στην Κουμουνδούρου σχετικά με την πολιτική της Κωνσταντοπούλου είναι εμφανείς, με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Παύλο Πολάκη να την επικρίνουν για την έλλειψη σαφούς αντιπολιτευτικής πρότασης. Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η Κωνσταντοπούλου δεν έχει τοποθετηθεί για τα κυβερνητικά ζητήματα και για το αν εντάσσει τον εαυτό της στην Αριστερά, ενώ ο κ. Πολάκης την κατηγόρησε για μονοθεματική πολιτική χωρίς πρόταση διακυβέρνησης.
Η Κουμουνδούρου, αν και εκφράζει αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση της Πλεύσης Ελευθερίας, φαίνεται να ανησυχεί για την απήχηση της Κωνσταντοπούλου στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατευθύνεται προς την Πλεύση Ελευθερίας, κάτι που προκαλεί ανησυχία για την ενδυνάμωση της θέσης της στην πολιτική σκηνή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, αποφεύγει κάθε σύμπραξη με την Πλεύση Ελευθερίας, επιμένοντας στην ανάγκη για συγκροτημένη αντιπολίτευση και κυβερνητική πρόταση. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει το κύριο πολιτικό όργανο της Αριστεράς και να ανακτήσει τη θέση του αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούν την πραγματική Αριστερά.