Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος ομόλογός του Ρόμπερτ Φίτσο προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η αρχή της ομοφωνίας, μια ιδέα που συζητείται από διπλωματικούς κύκλους ως απάντηση στο μπλοκάρισμα της Βουδαπέστης στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.
«Αν η εξωτερική πολιτική δεν απαιτούσε πλέον ομοφωνία, τότε θα μπορούσαμε να εμπλακούμε σε πολεμικές ενέργειες παρά τη θέληση των λαών και των κυβερνήσεών μας», σημείωσε ο Όρμπαν από την Μπρατισλάβα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, όπως μετέδωσε το Agerpres.
Ο Ούγγρος ηγέτης υπογράμμισε ότι μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε «την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας» των κρατών. Υποστήριξε επίσης ότι η χώρα του λειτουργεί ως «θετικό και δημιουργικό μέλος» της ευρωπαϊκής οικογένειας, που υπερασπίζεται όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά και την αρχή της εθνικής ανεξαρτησίας.
«Η δημοκρατική νομιμότητα δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες αλλά στα εθνικά κράτη. Οι εξουσίες των μελών περιορίζονται διαρκώς μέσω σιωπηρών αλλαγών, ερμηνειών και επαναπροσδιορισμών της ιδρυτικής συνθήκης. Ζητούμε σεβασμό προς τα κράτη μέλη όχι μόνο ως σύμβολο, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Όρμπαν.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, που διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και αντιτίθεται στη χορήγηση στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις τρέχουσες κατευθύνσεις στην ΕΕ.
«Η κατάργηση του βέτο συνιστά βήμα προς τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση στους ισχυρούς εταίρους να αποφύγουν ενέργειες που, όπως είπε, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μέχρι στιγμής, 14 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για τη Διεύρυνση Μάρτα Κος. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς απαιτείται ομοφωνία για την υιοθέτησή της.