Ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβέρνησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε ότι αν και τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είχαν συμβεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποβαθμίσει τις δικές της ευθύνες. Όπως δήλωσε, σε αντίθεση με τις επιτυχίες σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, στον ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν υπήρξε τόσο αποφασιστική και συντεταγμένη δράση».
Ανέφερε πως γι’ αυτό αποφασίστηκε η πλήρης απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ και η ανάκτηση των παράνομων πληρωμών με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγγειλε, επίσης, προσφυγή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημοσιονομικές διορθώσεις που επιβλήθηκαν, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχα πρόστιμα στο παρελθόν έχουν ακυρωθεί ή περιοριστεί.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε νωρίτερα σε αλλαγές, παραδέχτηκε: «δεν τα καταφέραμε», ενώ επικαλέστηκε επιτυχίες της κυβέρνησης όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Τόνισε ότι οι πολίτες θα κρίνουν «την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης έναντι της αντιπολίτευσης.
Αναφορικά με ενδεχόμενη πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το περιεχόμενό της όταν κατατεθεί, απορρίπτοντας τόσο το κυνήγι μαγισσών όσο και κάθε προσπάθεια συγκάλυψης. Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το χαρακτήρισε ως «ισχυρή ένεση στήριξης» σε κρίσιμους τομείς, όπως το περιβάλλον, οι αστικές συγκοινωνίες και η κοινωνική συνοχή. Επισήμανε ότι μόνο για την Ελλάδα προβλέπεται Ταμείο Απανθρακοποίησης, ύψους 2 δισ. ευρώ, που αφορά τα νησιά. Προανήγγειλε επίσης ενίσχυση επιδομάτων και διαβούλευση για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, ώστε να συμμετέχουν πολίτες και κόμματα στον σχεδιασμό.
Τέλος, απαντώντας σε επιφυλάξεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μετά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρέπεμψε σε μεγάλα έργα – όπως το Αττικό Μετρό και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου – που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται συλλήβδην η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.